Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mezi Brnem a Černou horou vzniknou mimoúrovňové křižovatky. Nejen z Lipůvky tak mají zmizet kolony

Situaci na silnici I/43 mezi Brnem a Černou Horou mají zlepšit kolem roku 2025 tři na sebe navazující stavby. Jde o tři mimoúrovňové křižovatky, které zajistí bezpečnější a širší napojení částí Kuřimi Záhoří a Podlesí, dále na sever průmyslové zóny v Kuřimi a ještě severněji v Lipůvce napojení silnice do Blanska, vyplývá z dokumentu v Informačním portálu EIA. Stavby se plánují i proto, že dálnice či čtyřpruhová silnice R43 se bude stavět nejdříve koncem 20. let, spíše později.

Úsekem mezi koncem čtyřpruhové silnice a křižovatkou v Lipůvce projelo v roce 2016 24.000 aut denně a očekává se, že zatížení poroste. Křižovatky jsou přitom v době dopravní špičky na hranici či spíše za hranicí kapacity a vznikají nebezpečné situace, což by měly nové mimoúrovňové křižovatky vyřešit.

U Podlesí je dnes křižovatka, kde hlavní silnici přecházejí i chodci a přejíždějí cyklisté. Ti by nově měli využívat podjezd a hlavnímu tahu se zcela vyhnout. Nové napojení umožní také novou bytovou výstavu v lokalitě Kuřim-Záhoří.

Nová křižovatka u průmyslové zóny umožní především bezproblémový nájezd aut na hlavní tah stejně jako nová křižovatka v Lipůvce, kde je problém odbočit od Blanska do Brna. Stejně tak si projektanti slibují odstranění dlouhých kolon v Lipůvce ve směru na Brno.

ČTĚTE TAKÉ: ŘSD má hotovou studii pro rychlostní silnici R43. Spojí plánovanou D35 s 'Hitlerovou' starou dálnicí 

Stavby se plánují i přesto, že v budoucnu by se měla začít stavět silnice čí dálnice R43, která má pojmout většinu dopravní zátěže, jež je dnes na silnici I/43. Její stavba je ale zatím velmi vzdálená a dosud není ani jisté, kudy v okolí Kuřimi povede.

Autoři | Foto ilustrační foto, Jan Luxík

Štítky doprava, I/43, Lipůvka, Kuřim, podlesí, silnice, Brno, dálnice, Blansko, Černá Hora, Ředitelství silnic a dálnic

Mezi Brnem a Černou horou vzniknou mimoúrovňové křižovatky. Nejen z Lipůvky tak mají zmizet kolony  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.