Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Prýglu skončila 72. plavební sezóna, ovlivnilo ji sucho i babí léto

Na Prýglu dnes odpoledne skončila 72. plavební sezóna. Poslední loď vyjela v 16:45. Průběh sezóny značně ovlivnilo teplé a suché počasí, kvůli poklesu hladiny lodě od poloviny srpna zajížděly pouze k hradu Veveří. Cestující si díky dlouhému babímu létu mohli lodního provozu užívat až do konce října.

„Lodě dopravního podniku převezly přibližně 230 tisíc lidí, což je oproti loňskému roku pokles asi o 16 tisíc pasažérů. Vzhledem k okolnostem to ale považuji za velmi solidní výsledek,“ zhodnotil sezónu generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Trhákem byl letos i duben a květen

Nevětší zájem o lodní dopravu na Brněnské přehradě byl tradičně v červenci a srpnu. Výrazný rozdíl oproti předešlým rokům nastal díky teplému jarnímu počasí v dubnu a květnu. „Například v dubnu letošního roku jsme převezli šestkrát více pasažérů než v roce 2017, “ dodal Havránek.

Kvůli suchu konec plavby u Veveří

Kvůli snížené hladině vody v Brněnské přehradě jezdila pětice lodí od poloviny srpna pouze k hradu Veveří, který je tradičně nejvytíženější zastávkou na celé trase. „Jsme rádi, že i přes určitou nepřízeň počasí jsme dokázali lodní dopravu udržet na přehradě po celou sezónu a dopřát tak Brňanům a turistům jednu z jejich oblíbených atrakcí, “ uvedl ředitel Havránek.

Lodě nyní čeká servisní péče

Po vytažení lodí na břeh je čeká tradiční posezónní kontrola a servis. „Provedeme demontáž baterií, odvodnění drenážních, sanitárních a požárních systémů, prohlídka podponorové části plavidel, kormidelních a kotevních systémů, ovládací elektroniky atd., dále je v plánu obnova venkovních nátěrů a palubního vybavení,“ řekl vedoucí lodní dopravy Martin Ecler.

Letošní novinkou byla možnost koupě jízdenky platební kartou v automatu, kde se cestující obsloužili sami, bez čekání u okénka. Celkem si tímto způsobem zakoupili 3752 kusů jízdenek v celkové hodnotě 330 092 Kč.

Dallas projde rekonstrukcí

Dopravní podnik dál chystá rekonstrukci parníku Dallas. „V tuto chvíli je věc ve stádiu výběrového řízení. Pokud vše půjde podle plánu, v listopadu by se měla podepsat smlouva s vybraným dodavatelem,“ upřesnil za DPMB ředitel Miloš Havránek. Loď Dallas v novém kabátě by měla na Brněnskou přehradu vyplout v roce 2020.

Foto Varvara Šatunova | Zdroj s použitím TZ

Štítky Dopravní podnik města Brna, Hrad Veveří, vodní doprava, Brněnská přehrada, Dallas, babí léto, Veveří, Brno

Na Prýglu skončila 72. plavební sezóna, ovlivnilo ji sucho i babí léto  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.