Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kvůli bezpečnosti dětí mají auta ráno zakázán vjezd na Jakubskou ulici. Zákaz nejspíš nevydrží

Jen dočasně nejspíš vydrží u školy v Rašínově ulici v centru Brna zákaz vjezdu všech aut, zřízený kvůli bezpečnosti dětí. S omezením platným mezi 7:00 a 8:00 se těžko smiřovali někteří uživatelé podzemních garáží a řidiči zásobovacích aut. Městská část Brno-střed dala impuls ke zmírnění zákazu a k jeho omezení pouze na nákladní auta. Návrh řeší magistrátní odbor dopravy.

 Ranní provoz u škol je problém v celém Brně. Strážníci denně dohlíží na přechody u 11 škol, další hlídají podle časových možností. „V běžný školní den takto současně působíme až u 25 základních škol, kde hlídky městské policie pomáhají školákům s bezpečným přecházením," uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Jakubská bývá ráno plná aut

Budovu v Rašínově ulici u centrálního náměstí Svobody navštěvují děti od první do čtvrté třídy. Většina musí přejít Jakubskou ulici. Je v pěší zóně, ráno ale bývala plná aut. Letos se proto při vjezdu z Rašínovy do Jakubské objevila zákazová značka s časovým omezením.

Za zákaz lobboval ředitel i rodiče

O umístění značky usilovala škola i někteří rodiče. „Osobně jsem jednal s řadou kompetentních osob, rozesílal fotografie z ulice Jakubská zablokované zásobovacími vozy," uvedl Roman Tlustoš, ředitel ZŠ Husova, pod kterou budova spadá. Zákaz, pokud je dodržovaný, podle ředitele přispívá k bezpečnosti dětí.

Úředníci zákaz zmírní

Aut ale nejspíš opět přibude. Městská část žádá zmírnění zákazu. Přímo na místě prý úředníci zjistili, že problém způsobují hlavně zásobovací auta, která se před školou také otáčejí a couvají. Osobní auta na ranní cestě do garáží jedou pomalu a jen jedním směrem. „Nejsou tedy tím zásadním problémem a ohrožením," uvedla mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Nejhorší je zásobování, míní ředitel

Ředitel školy rozumí tomu, že rezidenti a uživatelé garáží pociťují zákaz jako diskriminaci. „Pokud by v době 07:00 až 08:00 projelo Jakubskou jen několik málo osobních aut, mohli bychom o tom jednat a pokusit se najít nějaký bezpečný režim. S čím ale naprosto nesouhlasím, je přítomnost zásobovacích vozů v ulici v inkriminovanou dobu. Tyto vozy představují skutečné bezpečnostní riziko," uvedl Tlustoš.

Nyní je v Jakubské zákazová značka, která dopadá na všechna motorová vozidla bez výjimek. Změnou značení se zabývá magistrát. Časová platnost nejspíš zůstane stejná, zákaz se ale zúží na nákladní vozidla.

Policie si od úředníků vyžádala doplnění ke zdůvodnění zákazu, na kterém nyní magistrát pracuje. „Následně to bude stanoveno opatřením obecné povahy. K tomu je potřeba před instalací dopravního značení počítat se zákonnými lhůtami cca dva měsíce," uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Značka zákaz vjezdu nákladních vozidel dopadá nejen na velké náklaďáky, ale i dodávky či pick-upy. Její platnost lze však prostřednictvím dodatkové tabulky zúžit například jen na auta nad 3,5 tuny.

Autoři | Foto Google Maps

Štítky jakubská, rašínova, škola, děti, bezpečnost, zákaz, zásobování, auta, parkování, nákladní automobil, Brno, Brno-střed, magistrát

Kvůli bezpečnosti dětí mají auta ráno zakázán vjezd na Jakubskou ulici. Zákaz nejspíš nevydrží  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.