Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno chce v Líšni postavit novou čtyřproudovou silnici. Spojí Novolíšeňskou a Trnkovu

Brno chce postavit za desítky milionů korun novou čtyřproudou komunikaci v délce několik stovek metrů mezi ulicemi Novolíšeňská a Trnkova. Měla by zamezit dopravním zácpám ve špičce, které vznikají kvůli zúžení pruhů a chybějícím semaforům. Kvůli tomu pak řidiči jedoucí z dálnice od Ostravy nebo z východu Brna na sever objíždějí místo klidnou lokalitou staré Líšně, kde děti hojně přecházejí přes přechody do školy.

Čtyřproudá komunikace v Drčkově ulici ústí do Trnkovy ulice, kde se zužuje na dva pruhy. Poté se auta dostávají k úseku s esíčkem u Zetoru a prodejny Lidl ke křižovatce, kde musejí složitě do kopce najíždět na čtyřproudou  komunikaci v Novolíšeňské ulici.

Nová silnice má navázat na čtyřpruh a vést řidiče na Novolíšeňskou tak, aby vůbec nemuseli vjíždět do dvou pruhů k Zetoru a k Lidlu, aby se netvořily kolony. Provoz by zlepšila návaznost pomocí semaforů. „Současné esíčko by zůstalo bez zátěže tranzitní dopravou," uvedl Hladík.

Akce si vyžádá desítky milionů korun. Silnice by měla být hotová v řádu jednotek let. „Teprve jsme ve stadiu přípravy. Je ale důležité, že jsme prosadili v radě, aby se tím odbor dopravy začal zabývat. Proto zatím nemáme konkrétně vyčíslené finanční a časové věci, zatím je vše odhadem," dodal Hladík.

Podle něj je nyní problém, že se vozidla chtějí vyhnout zácpám v Trnkově ulici, a proto jezdí z Drčkovy ulice přes Holzovu na starou Líšeň, která má být klidnou lokalitou. „Vznikají tam dopravní zácpy, přitom tam chodí mnoho dětí po přechodech pro chodce. Řidiči jsou nervózní a předjíždějí autobusy, které tam s dětmi u škol zastavují," řekl Hladík.

V budoucnu se nedaleko Lidlu plánuje výstavba i parkoviště P+R (park and ride). Účelem parkovišť P+R je to, aby řidiči odstavili vozidlo na okraji města a MHD se dostali do centra. Tím se má zamezit vjezdu velkého počtu aut do center měst.

Foto Google Maps | Zdroj ČTK

Štítky Líšeň, Novolíšeňská, Trnkova, Drčkova, nová silnice, Brno, Lidl, Ostrava, Zetor, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce v Líšni postavit novou čtyřproudovou silnici. Spojí Novolíšeňskou a Trnkovu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.