Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Vodohospodáři na jižní Moravě očekávají pokles hladin. Více vody ale poteče Brnem

Na jižní Moravě i dnes ráno přetrvává třetí povodňový stupeň na Dyji, Svratce a Moravě. Na většině míst se očekává postupný pokles hladin, avšak více vody začne během dne téct Brnem, protože hladina Brněnské přehrady se blíží k hraně přelivu. Vyplývá to z dat Českého hydrometeorologického ústavu.

Plná přehrada

Přítok Svratky do Brněnské přehrady klesá jen velmi pomalu a zatím stále převyšuje odtok. V 5:20 přitékalo do přehrady 77,5 metru krychlového za vteřinu a hladina přehrady v noci stoupala tempem jeden až dva centimetry za hodinu, v 5:00 zbývalo podle dat Povodí Moravy 12 centimetrů.

Dosud z přehrady vytéká 60 metrů krychlových. Vodohospodáři nechají poté vodu přetékat přelivem, nicméně množství mezi 70 a 80 metry krychlovými podle jejich slov nemá ohrozit domy, zaplaví nejvýše některé zahrady v Jundrově a Komíně a louky v Komárově. Podle odhadu meteorologů by měl přítok do přehrady klesnout pod 60 metrů krychlových koncem týdne.

Dezinformace se nevyhnuly ani velké vodě: žádné povodně prý nejsou

Žádné povodně nejsou, je to jen nafilmované, aby mohli strašit lidi – zatímco lidé z integrovaného záchranného systému mají plné ruce práce a na některých místech Česka nasazují vlastní životy, konspirátoři mají z tepla obýváku jasno. Celé je to prý...

Ovlivnění Svratky i Svitavy

Tím bude ovlivněn i stav Svratky za soutokem se Svitavou v Židlochovicích, kde nadále platí třetí stupeň povodňové aktivity, řeku se však podařilo udržet v korytě.

Z maxima, které zde činilo 188 metrů krychlových za vteřinu, klesla za pondělí a dnešní noc Svratka na 154 metrů krychlových a ve středu ráno by se měla dostat na druhý stupeň. Pokračuje také pokles Svitavy, která by dnes kolem poledne měla klesnout na první stupeň.

Situace na Dyji se zhoršila

Mírně se zhoršila situace na Dyji v Podhradí na Dyjí, kam přitéká Dyje z Rakouska a kterou v pondělí ovlivnily ještě doznívající deště v oblasti Waldviertelu. Včera po 15:00 se průtok dostal již na 220 metrů krychlových a níže, poté však hladina začala znovu stoupat.

Brzy ráno Dyje kulminovala na 241 metrech krychlových a nyní už je znovu na poklesu. Díky volnému prostoru ve Vranovské přehradě zůstává ovšem průtok pod přehradou na 220 metrech krychlových. To znamená, že dále po toku včetně Znojma je na třetím stupni povodňové aktivity, zatopené jsou zahrady a sklepy některých domů blízko řeky a škody jsou malé.

Vranovská přehrada se sice přes noc opět začala pomalu plnit, ke kótě přelivu však zůstávalo ráno 180 centimetrů a dnes již bude hladina v Podhradí znovu klesat. Večer by se měla dostat pod úroveň třetího stupně, což odpovídá průtoku 166 metrů krychlových.

VIDEO: Policie zveřejnila video z uzavření mostu na přechodu v Lanžhotě

Policisté informovali o tom, že hraniční přechod Lanžhot-Brodské na takzvané Staré cestě museli dnes dopoledne uzavřít. Samotný most není podle policistů v optimální kondici a aktuálně je navíc ohrožen velkou vodou. Nově policie zveřejnila video z...

Voda v lužních lesích

Setrvalá zůstává situace na Moravě ve Strážnici a v Lanžhotě, kde však voda neohrožuje zastavěné oblasti a Povodí Moravy začalo v pondělí s rozlivem vody do lužních lesů na Soutoku. Díky tomu odlehčuje korytu řeky.

Ve Strážnici je hladina stále nad sedmi metry a na průtoku 702 metrů krychlových. Pokles by měl začít po poledni. V Lanžhotě se dnes očekává setrvalý stav a pokles má začít až před půlnocí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Pospíšilová

Štítky ČHMÚ, počasí, přeháňky, déšť, povodně, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři na jižní Moravě očekávají pokles hladin. Více vody ale poteče Brnem  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.