Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Na více než deseti místech na jižní Moravě stále platí třetí povodňový stupeň. Následky omezují dopravu

V Jihomoravském kraji stále platí třetí stupeň povodňové aktivity na více než deseti místech, včetně řek Moravy, Dyje a Svratky. Hladiny pomalu klesají, ale následky nadále ovlivňují dopravu, zejména na Znojemsku a Hodonínsku.

Na tocích v Jihomoravském kraji stále platí na více než desítce míst třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Dnes nad ránem se na něj dostala i Morava v Lanžhotě na Břeclavsku, plyne z dat na webech Českého hydrometeorologického ústavu a Povodí Moravy. Následky nepříznivého počasí stále místy omezují vlakovou i autobusovou dopravu, což se týká především severní části kraje, ale také Znojemska a Hodonínska.

Hladina Moravy v Lanžhotě ráno překročila hranici 5,3 metru, přičemž ještě před několika dny dosahoval tok hranice sucha. Na třetím povodňovém stupni je i Morava ve Strážnici na Hodonínsku. Hladina zde v noci na dnešek přesáhla sedm metrů a těsně se přiblížila k hranici extrémní povodně. Následně ale začala zvolna klesat, třetí povodňový stupeň by zde nicméně měl platit ještě minimálně během dneška.

Na třetím povodňovém stupni je v celé délce toku Dyje, počínaje Podhradím, přes Znojmo, konče Břeclaví-Ladnou. V Podhradí hladina Dyje klesá, v neděli tam platil stupeň extrémního ohrožení, hladina tam dosáhla bezmála 4,5 metru. Před několika dny dosahovala zhruba 30 centimetrů. V noci na dnešek klesla pod čtyři metry. Dyje nyní stoupá ve stanici Trávní Dvůr, kde začal platit třetí povodňový stupeň, extrémní povodně by tok ale dosáhnout neměl.

Třetí stupeň povodňové aktivity stále platí i na Svratce v Židlochovicích, kde by ale hladina už měla začít klesat. Také v Bílovicích nad Svitavou, kde hladina už klesá a ještě dnes by se mohla dostat na druhý povodňový stupeň. Na třetím stupni je i Malá Haná u vodní nádrže Opatovice, Jevišovka v Plavči nebo Bělá pod boskovickou přehradou.

Následky nepříznivého počasí stále místy omezují vlakovou i autobusovou dopravu. Týká se to především severní části kraje, například oblasti kolem Adamova či Boskovic, ale také Znojemska v oblasti Podhradí či Hodonínska v oblasti Velké nad Veličkou.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením HZS JMK

Štítky HZS JMK, povodně, řeky, Morava, Dyje, Svratka, Svitava, voda, počasí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na více než deseti místech na jižní Moravě stále platí třetí povodňový stupeň. Následky omezují dopravu  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.