Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

VIDEO: Hasiči z jižní Moravy vyrazili do Atén. Pomohou v boji s lesními požáry

Český konvoj hasičů a záchranářů vyrazil do Atén pomoci s hašením lesních požárů. Tvoří jej technická vozidla a cisterny, hasiči jsou vybaveni pro náročné zásahy v nepřístupném terénu. Přímo z jihu Moravy ne cestu vyrazilo 11 hasičů. V Řecku budou zasahovat deset dní, poté je vystřídá další tým.

Z jižní Moravy vyrazilo 11 hasičů

Konvoj hasičů a záchranářů tvořený čtyřmi desítkami automobilů včetně devíti cisteren vyrazil v úterý v poledne z Podivína na Břeclavsku do Atén na pomoc s hašením lesních požárů. „Na cestu se vydalo 64 hasičů, sedm záchranářů a čtyři technici, v koloně jede 31 technických vozidel s vybavením a devět cisteren,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Řecká strana avizovala, že na místě je dostatek letecké techniky, proto z Česka vyrazily pouze pozemní jednotky. „Lesní požáry jsou specifické tím, že se většinou odehrávají v nepřístupném terénu. Jsme tedy vybavení na náročný pochod a dlouhodobý zásah. Důležité je spíš lehčí vybavení včetně hasících vaků na záda, máme s sebou čtyřkolky s čerpadlem a 300litrovou nádrží,“ řekl novinářům Adam Tvrdík ze stanice Zruč nad Sázavou ze Středočeského kraje.

Hasiči jsou vybavení i zásobami vody, iontových nápojů či energetických tyčinek, aby mohli být v terénu nasazeni dlouhodobě. Na místě bude současný tým působit deset dní, poté jej vystřídá druhý. Přímo z jižní Moravy se do Řecka vydává 11 hasičů, řekl jihomoravský mluvčí Jaroslav Mikoška. „Vypravujeme tři dopravní automobily, v podstatě jde o dodávky, s vybavením. Z našeho kraje žádná cisterna nejede,“ dodal Mikoška.

Pět záchranářů a dva řidiče modulů pro mimořádné události vyslala s konvojem pražská zdravotnická záchranná služba. Hasičům budou poskytovat zdravotnickou podporu a zázemí, sdělila mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. „Do Řecka míří speciál Atego, který je určen pro zásahy u požárů a umožňuje poskytovat kyslíkovou terapii většímu poštu zasažených osob,“ uvedla. Druhé vozidlo záchranářů veze vybavení a techniku a v Řecku poslouží pro technologickou podporu, dodala.

Pomáhali i v Makedonii nebo Bulharsku

Likvidovat požáry pomáhali čeští hasiči na začátku srpna také v Severní Makedonii a v červenci v Bulharsku. V Řecku, konkrétně na jeho severovýchodě, pomáhali hasit požár i před rokem.

Na boji s loňským srpnovým požárem, který byl největším, který Evropa zažila od roku 2000, se v Řecku podílelo 600 zahraničních hasičů. Český tým tehdy tvořilo 148 lidí - 119 hasičů, 14 zdravotnických záchranářů, posádka vrtulníku Black Hawk a servisní technici a mechanici. Pozemní tým byl na místě od 24. srpna s jedním střídáním tři týdny a letecký tým pomáhal v Řecku s hašením devět dnů.

Současný požár se nebezpečně přiblížil hlavnímu řeckému městu. Na místě je nasazeno přes 700 hasičů a dnes s rozbřeskem začaly hasit ze vzduchu vrtulníky a letadla. Proti požáru zasahuje 17 letadel a 18 vrtulníků. Dosud bylo nutné evakuovat 45 osad, obcí a čtvrtí včetně několika nemocnic. Mezi posledními evakuovanými oblastmi je čtvrť města Nea Makri, které leží u moře. Ve městě Chalandri, jež bylo částečně evakuované, bylo nalezeno ohořelé tělo ženy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením HZS JMK

Štítky požár, hasiči, záchranáři, HZS JMK, Řecko, Podivín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hasiči z jižní Moravy vyrazili do Atén. Pomohou v boji s lesními požáry  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.