Počasí dnes28 °C, zítra31 °C
Pátek 26. července 2024  |  Svátek má Anna
Bez reklam

Hydrogeologové ověřují kvalitu artéského vrtu u Pryglu. Poslouží pro nouzové zásobování obyvatel Brna

Artéský vrt v Kníničkách poblíž Brněnské přehrady by mohl od jara příštího roku sloužit jako zdroj pitné vody pro systém nouzového zásobování obyvatel Brna. Odborníci ze společnosti GEOtest tam nyní pracují na hydrogeologickém průzkumu, který kvantitu i kvalitu vrtu ověří. Pak vytvoří projekt úpravy vrtu a zahájí stavební práce na opravách šachty tak, aby z něj hasičské cisterny mohly nabírat vodu.

Zdroj v Kníničkách je jediným vhodným artéským vrtem v Brně, jenž může sloužit jako záloha pro zásobování pitnou vodou. „Jedná se o starší vrt z 60. let, který sloužil jako zdroj pitné vody pro Kníničky, avšak od začátku 90. let není využíván. Voda je z hygienického hlediska nezávadná a může sloužit pro účely nouzového zásobování, tedy například v období sucha, války, teroristického útoku nebo při rekonstrukci vodovodních přivaděčů,“ uvedl hydrogeolog společnosti GEOtest Jan Bartoň.

Součástí průzkumu je také třítýdenní čerpací zkouška. „Jejím účelem je zjistit, kolik vody může vrt dlouhodobě dodávat. Dělali jsme tam průzkum už v roce 2021 a zatím víme, že by měl být na poměry Brna i Jihomoravského kraje poměrně hodně vydatný,“ doplnil hydrogeolog. Vrt by měl vydat přibližně 35 litrů vody za sekundu. Náměstek primátorky pro životní prostředí Filip Chvátal (KDU-ČSL) již dříve sdělil, že by mohl zajistit asi třetinu potřeby pro nouzové zásobování pitnou vodou pro 600 tisíc obyvatel Brna a okolí.

Práce na úpravě vrtu zhruba za 1,5 milionu korun potrvají do jara příštího roku. Následně bude nachystaný tak, aby jej mohli používat hasiči, což nyní není možné. „Dosud nebyl pořádně otestovaný, navíc je starší, takže bude nejspíš nutná jeho regenerace. Ve vrtu vznikly tzv. inkrustrace, které zhoršují možnosti využití vrtu. Součástí prací bude dodávka vhodného čerpadla, vyčištění vrtu a odstranění případných překážek nacházejících se vrtu,“ uvedl Bartoň.

Brno plánuje vybudovat další vrty, a to například v Brněnských Ivanovicích, v bývalých škrobárnách v areálu CTP nebo v areálu Tepláren. Nejvydatnější z plánovaných vrtů má být ten v areálu škrobáren, kde se počítá s vydatností 38 až 48 litrů za sekundu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky vrt, zásoba, pitná voda, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hydrogeologové ověřují kvalitu artéského vrtu u Pryglu. Poslouží pro nouzové zásobování obyvatel Brna  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.