Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Některým částem Brna se po připojení k horkovodu z Dukovan uvolní prostory kotelen

Devět plynových kotelen v brněnských městských částech by do roku 2031 mělo nahradit připojení k horkovodu, který Teplárny Brno plánují do Brna přivést z Jaderné elektrárny Dukovany. Horkovod z dukovanské jaderné elektrárny povede 42 kilometrů přes území 14 obcí na Vysočině a v Jihomoravském kraji. Vyústí v brněnské městské části Bosonohy.

Jednání se starosty

Teplárny jednaly se starosty nejen těch městských částí, které se k horkovodu v budoucnu mohou připojit, ale i s dalšími pěti, na jejichž území budou při budování horkovodu nutné výkopové práce. 

„Starosty městských částí jsme průběžně informovali o vývoji a novinkách v tomto projektu. Detailně jsme probírali, jak se výstavba horkovodu dotkne jejich městské části a s jakými přínosy či omezeními musejí počítat. Budeme s nimi spolupracovat i nadále a řešit s nimi všechny klíčové posuny v projektu, a to tak, abychom co nejméně zatížili život obyvatel,“ uvedl generální ředitel městských tepláren Petr Fajmon.

Obce na trase horkovodu z Dukovan do Brna stavbu podle Tepláren Brno podporují

Obce na trase plánovaného horkovodu z Dukovan do Brna plán podporují, uvedla firma Teplárny Brno poté, co její zástupci dokončili úvodní sérii jednání se starosty čtrnácti dotčených obcí. Teplárny také v tiskové zprávě uvedly, že obce plánují z...

Vyústí v Brně

Horkovod z dukovanské jaderné elektrárny povede 42 kilometrů přes území 14 obcí na Vysočině a v Jihomoravském kraji. Vyústí v brněnské městské části Bosonohy a odtud povedou teplárny dvě větve. První z nich bude směřovat do Bohunic a napojí na horkovod Kohoutovice, Nový a Starý Lískovec a Bohunice včetně Fakultní nemocnice Brno a univerzitního kampusu, protažena bude až na Staré Brno. Druhá větev povede směrem na Bystrc a do Králova Pole, Žabovřesk, na Lesnou, Vinohrady a do Líšně.

„Nejen v těchto lokalitách máme také mnoho plynových kotelen, které jsou většinou na okrajových sídlištích. Chceme je v budoucnu kompletně zrušit a nahradit je malou moderní výměníkovou stanicí. Výhoda je, že moderní technologie bude podstatně menší než stávající kotelny. V současných prostorách tak vzniknou třeba nová místa k pronájmu nebo ke komunitnímu využití. O konkrétních plánech se však ještě chceme bavit s jednotlivými městskými částmi,“ doplnil Fajmon.

V Brně podepsali smlouvu o horkovodu. Vyjde na devatenáct miliard

Stavbě horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany se přibližují v Brně. Zástupci městských tepláren a společnosti ČEZ podepsali smlouvu o spolupráci, která realizaci projektu umožní. Setkání se zúčastnila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) i...

Sníží závislost Brna na zemním plynu

Horkovod dlouhý 42 kilometrů má snížit závislost Brna na dováženém zemním plynu, z něhož nyní teplárny vyrobí asi 80 procent veškerého tepla. Dukovany by měly v budoucnu zajistit polovinu potřeby tepla v Brně.

Odhadované náklady na stavbu jsou 19 miliard korun, dvě miliardy z toho budou investice společnosti ČEZ přímo v areálu dukovanské elektrárny. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš při podpisu smlouvy s teplárnami uvedl, že přibližně ve druhém čtvrtletí roku 2027 by měl být vybraný dodavatel stavby.

O výstavbě horkovodu se uvažovalo v 80. letech minulého století. Kvůli tehdejším nízkým cenám plynu nebyl ekonomicky výhodný. Důsledky ruského útoku na Ukrajinu plány změnily.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČEZ

Štítky teplo, stavby, Teplárny Brno, horkovod, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některým částem Brna se po připojení k horkovodu z Dukovan uvolní prostory kotelen  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.