Počasí dnes24 °C, zítra28 °C
Pondělí 24. června 2024  |  Svátek má Jan
Bez reklam

Letovice řeší po koupi areálu Tylexu, kde se dvě století vyráběly krajky, úpravu kanalizace. Pomůže to rozvoji

Měsíc po koupi areálu zkrachovalého Tylexu řeší Letovice na Blanensku úpravu kanalizace a čistírny odpadních vod tak, aby se z kanalizace v areálu stala veřejná. Starosta Petr Novotný předpokládá, že je to otázka několika týdnů. Díky tomu se otevře možnost rozvoje průmyslové zóny i možnost zastavět rozvojovou zónu podél Komenského ulice.

Zastupitelé schválili koupi areálu textilní továrny 9. května za cenu sedmadvacet milionů korun. Jedná se již jen o část původního areálu, protože Tylex v minulosti, jak se firma zmenšovala, části areálu odprodával. Dnes v nich působí jiné firmy a podle starostova odhadu v nich pracuje sto padesát lidí. S kanalizací byl dlouholetý problém, protože v areálu vznikla spousta přípojek, ale neexistoval hlavní řad, a nový majitel areálu by tak mohl ostatní od kanalizace odstřihnout. Město nyní tuto potíž vyřeší.

Starosta Petr Novotný (Pro Letovice) také zmínil, že insolvenční správkyně prodává značku Tylex a stroje, přičemž jedna místní firma by mohla pod touto značkou pokračovat dál a měla by zájem i o stroje. „Tím by nám odpadl problém s vyklízením budov, kdybychom prodávali jen samotnou nemovitost. Celkově bychom na tom mohli jako město i vydělat,“ řekl Novotný. V ideálním případě by chtěl, aby se prodej uskutečnil ještě letos.

Po dvě stě letech končí výrobce záclon a krajek Tylex Letovice. Na vině jsou i drahé energie

Téměř dvousetletá existence textilní výroby v Letovicích na Blanensku se na konci roku uzavře. Společnost Tylex, která je od poloviny listopadu v konkurzu, ukončí na návrh insolvenční správkyně činnost, zbylí zaměstnanci již dostali výpověď a v...

Tylex, který měl za sebou téměř dvousetletou historii textilní výroby, se dostal do problémů kvůli energiím předloni, loni na sebe podal návrh na insolvenci a na konci loňského roku ukončil výrobu, soud jej poslal do konkurzu. Zbyly po něm dluhy pětatřicet milionů korun. Jelikož Tylex již v předchozích letech částečně omezoval výrobu a počet zaměstnanců, definitivní pád tradiční továrny neznamenal ve městě sociální otřes.

Ze slavné značky dnes ve městě momentálně přežilo jen muzeum s expozicí Příběh letovické krajky, které se otevřelo v roce 2022. Textilní průmysl byl v dřívějších dobách na území Česka velmi rozšířený a měl dobrý zvuk i za hranicemi, ale především po roce 1989 mnoho podniků skončilo. Příčinou bylo zřejmě technologické zaostávání i levný dovoz z Asie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tylex Letovice

Štítky správa, reality, průmysl, Letovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letovice řeší po koupi areálu Tylexu, kde se dvě století vyráběly krajky, úpravu kanalizace. Pomůže to rozvoji  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.