Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Saharský písek způsobil v Brně smogovou situaci. Omezte pohyb venku i větrání, vyzývají meteorologové

Meteorologové vyhlásili v Brně smogovou situaci. Horší kvalitu ovzduší způsobil saharský prach, který se v lokalitě od rána vyskytuje. Lidé by se v této situaci měli mimo jiné kvůli možnému horšímu dýchání venku vyvarovat náročnějších fyzických aktivit.

Budoucí vývoj je velmi nejistý, jedná se podle meteorologů o poměrně nestandardní situaci. Smogová situace kvůli saharskému prachu je také na jihu Čech, Vysočině a Moravskoslezském kraji. „Koncentrace se mohou v dalších hodinách snižovat, ale také výrazněji zvyšovat. Zároveň je možné, že se bude územní platnost smogové situace rozšiřovat o další kraje,“ informovali meteorologové na sociální síti X.

Lidem za současné situace doporučují zdržet se při pobytu venku zvýšené fyzické zátěže. „Omezit pobyt venku i větrání, přemísťování autem nebo topení tuhými palivy. Tím by se měli v následujících hodinách nebo dnech řídit všichni v Brně. Kvůli přechodu saharského písku byla nad brněnskou aglomerací vyhlášena smogová situace,“ informovali na webu zástupci brněnského magistrátu.

Saharský písek se na území Česka může pohybovat až do pondělí. Zítra odborníci očekávají projevy právě zejména na Moravě, v nejvyšší míře na jihu území. 

Jasnou oblohu v Česku barví do žluta prach ze Sahary. Měl by vydržet až do pondělního večera

Určité množství saharského prachu by se do Česka mohlo dostávat až do pondělního večera. Na sociální síti X o tom informoval Jáchym Brzezina z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Do Česka se začalo velké množství prachu dostávat...

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČHMÚ

Štítky ČHMÚ, výstraha, smog, písek, Sahara, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

No jednoznačně SAHARSKÝ MIGRANT - už se mu doma nelíbilo.

Pátek, 5. dubna 2024, 05:45Odpovědět

Saharský písek způsobil v Brně smogovou situaci. Omezte pohyb venku i větrání, vyzývají meteorologové  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.