Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihomoravský kraj chystá další silniční stavby související s rozšířením Dukovan

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje může začít připravovat další stavby, které budou součástí návozových tras při rozšiřování Jaderné elektrárny Dukovany. Na dnešním jednání to schválili jihomoravští radní.

Práce zahrnují přestavbu křižovatky v Dobelicích na Znojemsku, vybudování křižovatky v Neslovicích na Brněnsku a opravu silnice v Moravských Bránicích na Brněnsku. „Dohromady vyjdou na více než 166 milionů korun,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek hejtmana pro dopravu Jiří Crha (ODS).

„V návaznosti na únorové usnesení vlády předpokládáme, že zdrojem pro financování uvedených staveb bude Státní fond dopravní infrastruktury. Zatím ale nevíme, jaké budou konkrétní podmínky pro získání těchto peněz,“ sdělil Crha.

Nové cesty pro stavbaře i trasy, které umožní převoz nadměrných nákladů při dostavbě elektrárny, si podle odhadu ministerstva dopravy do roku 2034 vyžádají 13,54 miliardy korun. „Peněžní nároky pro letošní rok budou vyčleněny z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury a budou alokovány jak Ředitelství silnic a dálnic, tak i dotčeným krajům, Středočeskému, Pardubickému a Kraji Vysočina. Pro další roky se počítá i s finančními prostředky pro Jihomoravský kraj,“ uvedl úřad po tehdejším jednání vlády v tiskové zprávě.

V Dobelicích se záměr zabývá přestavbou křižovatky silnic II/396 a II/413. Tvar a konkrétní řešení stanoví projektová dokumentace. Součástí stavby budou chodníky, sjezdy, autobusové zastávky, inženýrské sítě a jejich přeložky, veřejné osvětlení, dopravní značení, vegetační úpravy i návrh přemístění kapličky. Práce vyjdou téměř na 17 milionů korun a kraj je chce zahájit v příštím roce.

Investice v Neslovicích řeší vybudování nové křižovatky silnice II/394 se silnicí III/39410 bez odbočovacích pruhů. Silnice třetí třídy povede ve směru na Oslavany v současné trase, ve směru do Neslovic ji silničáři přeloží jižněji tak, aby se napojila na původní silnici II/394 v lesním úseku. Tím se má nahradit dnes nevyhovující křižovatka se zrcadlem. „I v tomto případě budou součástí stavby další objekty, jako jsou sjezdy, odvodnění nebo chodníky. Náklady zatím odhadujeme asi na 65 milionů korun. Předpokládáme, že stavbu zahájíme v roce 2026,“ doplnil Crha.

Poslední dnes schválená stavba se týká opravy silnic v Moravských Bránicích, celková délka je 1,2 kilometru. Jde o společnou akci silničářů a obce, předpokládané náklady přesahují 84 milionů korun. Práce by mohly začít příští rok.

„Plánované rozšíření Dukovan přinese velké investice i do silnic v Jihomoravském kraji. Bude to zhruba 40 staveb a mělo by to být v regionu poznat,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

V tendru na stavbu nového bloku v Dukovanech předložily nabídky francouzská EDF, korejská KHNP a americká společnost Westinghouse. Vláda pak vyzvala už jen dva uchazeče - EDF a KHNP - k předložení závazných nabídek ke stavbě až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně, a to do poloviny dubna. První reaktor by měl být v Dukovanech spuštěný v roce 2036.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Adámek

Štítky správa, energie, silnice, Jihomoravský, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj chystá další silniční stavby související s rozšířením Dukovan  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.