Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V brněnské zoo hledají náhradu za lachtany. Do oka jim padli pelikáni

Pracovníci zoo v jihomoravské metropoli se příští rok dají do úprav menších expozic. Znovu obsadit chtějí domov po lachtanech medvědích, kde plánují chovat malé skupiny pelikánů. Návštěvníci zařízení se také potkají v novými interaktivními prvky, jako jsou 3D modely plazů.

Zoo Brno chystá pro návštěvníky na příští rok víc menších novinek. Už letos pracovníci opravili expozice u korsaků a manulů, dali moderní pletivo na venkovní voliéry v Exotáriu a vytvořili nový domov pro sýčka obecného.

„Také jsme také jsme upravili expozici Žijí tu s námi ve vstupním esíčku a zmodernizovali jsme voliéry v zázemí, čímž se významně zlepšilo welfare ptáků v zimovišti. V tomto trendu bychom rádi pokračovali i v roce 2024, záležet bude na finančním krytí a dalších projektech, které jsou před námi,“ uvedla ředitelka zařízení Radana Dungelová.

Jedním z pro milovníky zvířat atraktivních plánů je obsazení expozice po lachtanech medvědích. Jelikož je chov jakýchkoliv ploutvonožců aktuálně nevhodný kvůli zpřísnění podmínek, vymyslelo vedení zahrady náhradní řešení. Po opravách se tak na místě objeví skupina pelikánů.

„Chceme ohrožené pelikány kadeřavé, na které se budou v příštích letech soustřeďovat významné evropské ochranářské aktivity. V současné době nejsou v evropských zoo k dispozici vhodní jedinci k sestavení hejna. Jsme v kontaktu s evropským koordinátorem plemenné knihy, který ví o našem zájmu,“ vysvětlil kurátor chovu ptáků Zoo Brno Petr Suvorov.

Do té doby budou v zoo k vidění pelikání bílí v počtu dvou až tří párů. Přijedou v prvním čtvrtletí roku 2024 podle toho, jak rychle se podaří dostavět a upravit expozici zděděnou po lachtanech.

Další změny čekají sekci Žijí tu s námi, kde budou už od ledna nové interaktivní prvky. Zájemci tak uvidí 3D modely českých plazů, tabule a další informační prvky. Chovatelé se budou soustředit i na posílení populace dudků chocholatých na jižní Moravě, vypouštění syslů obecných do volné přírody nebo monitoring mořských želv v Indonésii.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Brno, zoo, zvířata, pelikáni, expozice, návštěvníci, plaz, chov, novinky

V brněnské zoo hledají náhradu za lachtany. Do oka jim padli pelikáni  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.