Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Období Vánoc je vhodné k nalezení naděje, prohlásil při zádušní mši v Brně Fiala

Oběti čtvrteční střelby na pražské filozofické fakultě budou obzvlášť v předvánoční čas chybět ve svých rodinách, období Vánoc je ale vhodné k nalezení naděje. Při zádušní mši v zaplněné brněnské katedrále na Petrově to řekl premiér Petr FIala (ODS). Bohoslužbu pořádala Masarykova univerzita spolu s brněnským biskupstvím, která ji rovněž tlumočila do znakového jazyka. Brněnskou mši sloužil biskup Pavel Konzbul, který na ní připomněl, že při zádušní bohoslužbě jde o pomodlení, odpuštění a rozloučení.

„Pomodlení, to je naše spoluúčast na spáse a překračuje hranice smrti. Když se za někoho modlíme, dáváme vědět, že nám na něm záleží. Pamatujme ve svých modlitbách na oběti tragického činu," sdělil. Lidé se pomodlili také za rodiny a přátele obětí, ale také za akademický svět, politiky i národ. "Prosme za vzájemný respekt, smíření a odpuštění," dodal biskup.

Fiala řekl, že chtěl být jako bývalý rektor Masarykovy univerzity v těchto těžkých chvílích se svými kolegy a rodinou. „Přišli jsme se modlit za oběti a sílu pro jejich blízké, přátele a kolegy. Za ty kteří jsou zranění, ale i ty, kteří byli svědky brutálního útoku a budou se s ním vyrovnávat," prohlásil Fiala. "Masové vraždy se často vyjadřují v číslech, ale nejde o čísla. Jde o konkrétní lidi, kteří budou v tyto dny ve svých rodinách chybět, a budou tam chybět už navždy," dodal.

Navzdory tomu, že pro část spoluobčanů budou tyto Vánoce ty nejsmutnější, měly by podle premiéra lidem dodat naději. „Vánoce jsou dobou, kdy se setkáváme s blízkými, sdílíme s nimi radost. Měli by nám dodat víru, že dobro vítězí nad zlem, že po zlých časech přijdou časy lepší. Přeji vám, aby vás světlo Vánoc posílilo. Abyste pocítili naději, kterou všichni potřebujeme," doplnil. Poděkoval také lidem, kteří se připojili ke státnímu smutku, který v sobotu vyhlásila vláda, a uctili památku obětí.

Bohoslužba připomínající oběti tragického útoku se konala například také v Praze a Ostravě. Střelba v univerzitní budově na Starém Městě je nejtragičtějším takovým případem v historii Česka, vyžádala si 14 obětí. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část těžce. Zemřel i útočník, který po hrůzném činu obrátil zbraň proti sobě. Podle policie má na svědomí i zastřeleného muže a kojence z Klánovického lesa.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Biskupství Brněnské

Štítky Brno, Mše, Zádušní, Biskupství

Období Vánoc je vhodné k nalezení naděje, prohlásil při zádušní mši v Brně Fiala  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.