Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Města na jižní Moravě ruší vánoční program. V Brně chystají zádušní mši za oběti útoku v Praze

, aktualizováno 22. prosince 2023, 16:30

Jihomoravská města s ohledem na sobotní státní smutek ruší vánoční program. Až na koncert České mše vánoční na náměstí Svobody se v Brně se ruší další kulturní představení. Koledy a vánoční písně utichnou i ve znojemských ulicích, výjimkou je adventní koncert Znojemské žestě a hosté, jemuž bude předcházet minuta ticha. Ve Vyškově doprovodný program zrušili už dnes.

V Česku bude v sobotu 23. prosince k uctění památky 14 obětí tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy den státního smutku. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi, v poledne se rozezní zvony. V 15:00 je v plánu zádušní mše v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla, jíž se zúčastní premiér Petr Fiala (ODS).

„Páteční kulturní program se odehrává podle plánu, sobotní je zrušený s výjimkou představení České mše vánoční na náměstí Svobody v 17:00. Stánky budou otevřené v obvyklém režimu. Vánoce na Nové radnici budou s upraveným programem," sdělil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. Sobotní akce na náměstích upravuje také městská část Brno-střed. Konat se bude pouze rozsvícení čtvrté adventní svíce a vyhlášení charitativního projektu Daruj Kelímek na Zelném trhu. Jihomoravský kraj sundá z budovy krajského úřadu ukrajinskou a izraelskou vlajku, státní a krajská bude na půl žerdi.

Znojmo vytvořilo pietní místo u kašny na Václavském náměstí, kam již šli uctít památku členové vedení města. „Zastavili jsme kolotoče, nebudou hrát koledy," řekl mluvčí města Pavel Kovařík. Výjimkou je sobotní adventní koncert od 17:00 v kostele sv. Václava. Některé plánované akce ze soboty na dnešek přesouvá Břeclav. „V sobotu nebude nic, pietní místo jsme udělali u městského úřadu," uvedla mluvčí města Ivana Solaříková. Vyškov zrušil veškerý kulturní program dnes i v sobotu. V Hodoníně a Blansku veřejné akce spojené s adventními trhy již skončily, radnice se tam k uctění památky přidávají vyvěšováním černých praporů.

V Kyjově na Hodonínsku mohou v sobotu v poledne lidé přijít před radnici, kde společně minutou ticha uctí památku obětí čtvrteční střelby. Město také na návrh organizátorů zrušilo tradiční zpívání u vánočního stromu na náměstí a vyzvalo všechny provozovatele restauračních zařízení, aby v den státního smutku zvážili formu provozu.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Adamová

Štítky Brno, jižní Morava, státní smutek, Vánoce, program, kultura

Města na jižní Moravě ruší vánoční program. V Brně chystají zádušní mši za oběti útoku v Praze  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.