Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Masarykova univerzita spustí sbírku pro pozůstalé obětí střelby v Praze

Masarykova univerzita v Brně v nejbližší době spustí dobročinnou sbírku pro pozůstalé obětí střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Na svém webu také uvedla, že jde o bezprecedentní útok na vysokoškolské půdě, který nemá v Česku obdoby a se kterým se v žádném případě nelze smířit.

„Jsme hluboce šokováni informacemi o tragédii, k níž došlo dnes odpoledne 21. prosince na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. ... Hluboce soucítíme se zraněnými i blízkými obětí, které v tomto předvánočním období zcela nečekaně a nesmyslně zasáhla tato tragická událost," uvedla univerzita.

Soustrast vyjádřil i rektor univerzity Martin Bareš. „Vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým po tragické střelbě ... Můj smutek je o to hlubší, že tento čin se stal v době, kdy se všichni těšíme na setkávání s těmi nejbližšími, v době Vánoc," uvedl na sociální síti X Bareš.

Před budovou Filosofické fakulty Masarykovy univerzity v ulici Arne Nováka je u hlavního vstupu pietní místo, kde je zapálených několik desítek svíček. Přicházejí studenti i širší veřejnost, jednotlivci i v malých skupinách, v tichosti zapalují přichystané svíčky. Na místě jsou i nápisy vyjadřující solidaritu s oběťmi i pozůstalými. Pietní místo je i v brněnském Divadle Husa na provázku.

Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze si vyžádala nejméně 15 mrtvých a 24 zraněných. Počet obětí dnes vpodvečer aktualizoval policejní prezident Martin Vondrášek. Totožnost střelce zatím policie nepotvrdila, utrpěl devastující poranění. Pracuje s verzí, že jde o člověka hledaného kvůli úmrtí na Kladensku.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, Česko, sbírka, univerzita, střelba, škola, Masarykova univerzita

Masarykova univerzita spustí sbírku pro pozůstalé obětí střelby v Praze  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.