Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na jižní Moravě má stále více lidí internet, postřehli odborníci

Domácností s přístupem k internetu loni v Jihomoravském kraji znovu mírně přibylo a podíl domácností vybavených osobním počítačem stagnoval. Podle údajů za rok 2022, které zveřejnilo brněnské pracoviště Českého statistického úřadu, se podíl domácností v kraji s přístupem k internetu zvýšil meziročně o 1,3 procentního bodu na 83,6 procenta a osobní počítač mělo loni stejně jako v roce 2021 celkem 80,6 procenta domácností.

Posun je v obou oblastech patrný zejména při srovnání s údaji z roku 2010. Tehdy mělo v kraji přístup k internetu pouze 59,6 procenta domácností a počítačem bylo vybaveno 62,4 procenta domácností. V mezikrajském srovnání je však jižní Morava v podílu domácností vybavených počítačem zhruba uprostřed žebříčku a podíl domácností s přístupem na internet je spíš podprůměrný.

Statistici zjistili, že na jihu Moravy přibývá lidí s internetem v mobilu. V roce 2022 jej mělo k dispozici 72,7 procenta lidí ve věku 16 a více let, kdežto ještě v roce 2012 to bylo jen 13,3 procenta lidí v této věkové skupině. Významně se zvýšil i podíl lidí využívajících k přístup na internet na mobilu přes datový tarif. V roce 2012 jich bylo 10,3 procenta, loni už 58,6 procenta.

Alespoň jednou za tři měsíce použilo internet 83,1 procenta lidí starších 16 let, denně nebo téměř denně používalo internet v kraji 75,2 procenta lidí nad 16 let. V kraji stále bylo 13,2 procenta lidí starších 16 let, kteří internet nepoužili nikdy.

Nejvíce každodenních uživatelů internetu vykázala mezi kraji Praha, a to 83,6 procenta lidí, na opačném konci srovnání je Pardubický kraj s 69,2 procenty. Nejvyšší podíl jednotlivců, kteří nikdy nepoužili internet byl právě v Pardubickém kraji, a to 14,6 procenta, naopak nejnižší v Praze, a to 5,7 procenta.

Údaje o vybavenosti domácností vybranými informačními technologiemi a o jejich využívání jednotlivci pocházejí z ročního samostatného výzkumu formou osobního interview na výběrovém vzorku asi 10 tisíc lidí ve věku 16 let a více. Výsledky jsou pak přepočteny na celou populaci ČR.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Jihomoravský, Internet, Statistiky, Připojení

Na jižní Moravě má stále více lidí internet, postřehli odborníci  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.