Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Bál jsem se o život, vysvětlil u soudu Ukrajinec obviněný z vraždy Roma u Brněnské přehrady

, aktualizováno 15. prosince 2023, 12:52

Muž obžalovaný z červnové vraždy u Brněnské přehrady uvedl, že se bránil napadení pěstmi od skupinky lidí, s nimiž měl konflikt v tramvaji, a bál se o život. Nožem švihal na svou obranu a nepoznal, že někoho zasáhl, vypověděl u Krajského soudu v Brně. Obžalovaným je osmatřicetiletý Ukrajinec Roman Rohozin, vinu popřel, šlo podle něj o sebeobranu. Zabitým mužem byl Rom, případ v létě vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy.

Soud v pátek případ otevřel za přísných bezpečnostních opatření. Po výslechu obžalovaného bude následovat výpověď dvou poškozených. Obžalovanému vše tlumočí překladatelka. Popsal, že jel s přáteli tramvají na ohňostroj na přehradu, skupinka jiných lidí ale začala v tramvaji hlučet. Uvedl, že si pouštěli hudbu, dělali hluk, houpali se na držadlech. „Když už to bylo nesnesitelné, požádal jsem je, aby toho nechali," uvedl obžalovaný. Následoval konflikt v tramvaji, kde na svoji adresu zaznamenal nadávky, následně konflikt po vystoupení z ní. Skupinka tří lidí ho, dle jeho slov, napadla. 

„Dostal jsem pěstí do levé části hlavy, zprava ránu za ucho. Pokusil jsem se je odstrčit, ale oni začali mlátit silněji. Kryl jsem si oblast očí a nosu, dostával jsem údery do ucha, zátylku, hrudníku. Pak mi začalo hučet v uších, měl jsem mžitky před očima, sotva jsem rozlišoval siluety. Cítil jsem se hrozně, mohli mě zabít," popsal situaci Rohozin.

Cizinec napadl v Brně nožem dva lidi. Jeden po útoku zemřel

Tragická událost, po které v nemocnici zemřel člověk, se odehrála v Brně. Sobotní večer narušil muž, který se nezdráhal použít při hádce nůž a zaútočit. Cizinec je podle vyjádření jihomoravských policistů podezřelý z vraždy.

Vzpomněl si pak, že má vzadu v batohu nůž na krájení potravin, tak ho vytáhl, aby ho nechali na pokoji. „Kryl jsem se, párkrát jsem s ním švihl ze strany na stranu, pak jsem slyšel křik," řekl. Uvedl, že jak švihal nožem, necítil žádný odpor, ani na rukou pak neviděl krev. Šel se pak podívat po známých, zastavil ho až policista. „Byla to donucená sebeobrana, nehodlal jsem nikoho zranit nebo se dotknout, dokonce jsem ani nevěděl, že jsem se do někoho strefil," sdělil před soudem.

Vyprovokoval nás, míní poškožení

Jeden z poškozených v případu vraždy Roma u Brněnské přehrady uvedl, že obžalovaného napadli, když je vyprovokoval. V tramvaji si podle něj jako skupina 15 až 16 lidí pouštěli hudbu, zpívali a kouřili a muž je okřikl. Poškozený řekl, že si zakryl obličej, aby ho nezachytily kamery. Dodal, že čelí obvinění z napadení. „Jeli jsme šalinou, kouřili jsme, pouštěla se hudba, skupina asi 15 až 16. Pohádali jsme se tady s pánem, začal po nás řvát, ať přestaneme zpívat, začal na nás křičet. Pak jsme vystoupili, tam jsme pána napadli," popsal situaci poškozený.

Obžalovaný podle něj dostal asi tři rány, žádný nůž u něho neviděl. Sám byl zraněn na ruce, má malou jizvu. „Já si ho ani nevšiml. Nevšiml si ani, jestli to bylo nožem," uvedl. Dodal, že obžalovaný byl agresivní, ukazoval na ně pěstí. V tramvaji podle něj skupina popíjela alkohol, on sám vypil asi lahev vodky.

VIDEO: Skupina Romů se vrhla v centru Brna na Ukrajince. Házeli po nich stoly a židle

Drsný a podlý atak předvedla v centru Brna skupina zhruba dvaceti Romů, kteří v pondělí večer napadli dva Ukrajince. Cizinci seděli zrovna na restaurační zahrádce. Když parta rozvášněných mladíků uslyšela, že se dvojice baví východoevropským...

Podle druhého z poškozených obžalovanému několikrát dali pěstí po vystoupení z tramvaje. V tramvaji se podle něj popíjelo, kouřilo. „Pan obžalovaný nás okřikl, co to děláme, ukazoval na nás pěstí. Vylezli jsme ven, šel naproti nám směrem na Přístaviště. Žduchl do mě, dostal jednu pěstí, také od dvou dalších," popsal konflikt další poškozený. Následně šli po cestě, tam podle něj konflikt pokračoval. Nevěděl ale, že obžalovaný vytáhl nůž, poškozeného obžalovaný prý bodl zezadu.

Souzený muž poblíž tramvajové zastávky podle obžaloby nožem napadl a zranil tři lidi, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich v zemřel. Zabitým byl mladý Rom. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost z 10. června také vyvolala v Brně nepokoje. Cizinec byl ve vazbě, nyní je stíhán na svobodě.

V lednu vyslechnou nezávislé svědky

Líčení bude pokračovat na konci ledna příštího roku. Termíny jsou vypsány na dva dny. Žalobce Petr Bejšovec novinářům řekl, že za klíčové považuje výslech nezávislých svědků, který má soud v lednu v plánu, a také výpověď znalců. Jednání je nařízeno na 25. a 26. ledna, druhý den by mohly zaznít závěrečné řeči, soud by případně mohl i vynést rozsudek.

„Hlavní líčení je v poloviční fázi, těžko jej nyní mohu blíže komentovat. Klíčové budou výpovědi svědků, kteří tu budou v příštím hlavním líčení. Jde o svědky, které považuji za nezávislé, kteří měli možnost celou situaci pozorovat. V této věci má soud poměrně těžký úkol, protože musí v zásadě určit míru nutné obrany, což je velice složitá právní otázka. Nezbývá než vyčkat, jaké bude konečné rozhodnutí soudu, které se bude odvíjet od toho dokazování," uvedl.

Na otázku, zda trvá na tom, že šlo o vraždu, odpověděl, že to zatím nemá důvod jakýmkoliv způsobem měnit. Uvedl, že pokud by měnil právní závěrečný návrh, měl by to jako první slyšet soud, ne novináři.

Předsedkyně senátu Dita Řepková v závěru jednání nastínila, že první lednový jednací den by měli být slyšeni svědci, které navrhuje obžaloba. A to v dopoledních hodinách. Odpoledne by měly přijít na řadu výpovědi znalců. Druhý den by mohly zaznít závěrečné řeči, případně i rozhodnutí. Pokud by rozhodnutí nezaznělo, odročovalo by se už jen za tímto účelem.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Johana Ryšavá

Štítky Brno, Brněnská přehrada, soud, Rom, Ukrajinec, krimi

Bál jsem se o život, vysvětlil u soudu Ukrajinec obviněný z vraždy Roma u Brněnské přehrady  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.