Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ve Znojmě klesnou ceny tepla. Domácnosti zaplatí méně než v Brně

Lidé ve Znojmě od nového roku zaplatí méně peněz za teplo. Oproti začátku letošního ledna klesne cena o téměř čtyři sta korun za jeden gigajoule (GJ) tepelné energie. Vedení města kvůli úsporám chystá také opravy infrastruktury.

Ještě v březnu stálo znojemské obyvatele teplo 1490 korun za jeden GJ. O měsíc později se cena o dvě stě korun snížila a nyní se zlevní o další dvě stovky, takže si domovy od ledna zatopí za 1098 korun za GJ. Protože průměrná tamní domácnost v sedmdesátimetrovém bytě spotřebuje asi 20 GJ za sezonu, lidé by mohli ušetřit okolo osmi tisíc korun.

Ačkoliv se město snaží cenu srazit na nejnižší možnou úroveň, Květoslav Svoboda (SPD) ze Znojemské tepelné společnosti zároveň upozorňuje, že kvůli infrakstruktuře a stavu kotelen dochází k velkým tepelným ztrátám. S tím chce radnice skoncovat, a připravuje proto rekonstrukci okruhů rozvodových sítí tepla a teplé vody.

„Analyzovali jsme provoz a chování technologií, tedy ztrátovost, anomálie v měření, reporty, ekonomiku. Také jsme spustili nový informační web pro naše stávající a potenciální klienty a chystáme podklady pro žádosti o dotace na modernizaci infrastruktury,“ vyjmenoval.

V okresním městě platí za teplo méně než v jihomoravské metropoli, kde jeden GJ stojí 1199 korun. Vývoj cen byl loni podobný ve všech okresních městech s výjimkou Hodonína. K topení používají páru z tamní elektrárny na uhlí a biomasu, ceny tak byly pod hranicí tisíc korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Znojmo, teplo, ceny, energie, zima, topení

Ve Znojmě klesnou ceny tepla. Domácnosti zaplatí méně než v Brně  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.