Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na jižní Moravě letos přibylo přes sedm tisíc obyvatel. Dětí se ale narodilo méně

Počet obyvatel Jihomoravského kraje se za devět měsíců letošního roku zvýšil o 7093 na 1 224 293 obyvatel. Přírůstek je způsobený výhradně stěhováním, přirozenou cestou obyvatel ubylo.

Za tři čtvrtletí se v kraji narodilo 8044 dětí, což bylo v meziročním srovnání o 1212 méně. Za stejnou dobu v kraji zemřelo 9035 lidí, tedy o 806 méně než za tři čtvrtletí loňského roku. Přirozenou cestou tak obyvatel kraje od ledna do září o 991 ubylo.

Přirozený úbytek obyvatel vyvážil počet lidí, kteří se do kraje přistěhovali. Těch bylo za devět měsíců 21 993, meziročně to je o 15 493 méně. Tento výrazný pokles způsobila vysoká čísla přistěhovalých v loňském roce, která způsobila migrační vlna z Ukrajiny, kde loni v únoru začal válečný konflikt. Meziročně tak bylo přistěhovalých o 40 procent méně než loni, ve srovnání s průměrem let 2014 až 2021 jde ale o počet téměř třicetinásobný.

Obyvatel za tři čtvrtletí přibylo ve všech krajích České republiky kromě Ústeckého a Moravskoslezského, počet obyvatel Česka stoupl za devět měsíců o 54 600 na 10,88 milionu.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Jihomoravský kraj, statistiky, obyvatelé, počet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě letos přibylo přes sedm tisíc obyvatel. Dětí se ale narodilo méně  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.