Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně se diví, že zdražuje zimní úklid. Odpadky si raději vyvezou sami

Brněnské městské části se potýkají s výrazným navýšením cen za úklid, zimní údržbu i péči o zeleň ze strany externích firem. Navzdory několikanásobnému zdražení smlouvy uzavírat musí, v budoucnu ale vedení některých radnic plánuje, že zajistí alespoň část těchto úkonů samo.

Židenicím dala úklidová firma po deseti letech výpověď a městská část musela vypsat výběrové řízení. Vyhrála je firma, která v minulosti úklidy už zajišťovala, cena je ale násobně vyšší. Zatímco třeba vývoz odpadkových košů stál dříve ročně přibližně milion korun, nová cena je 2,5 milionu. „Zimní pohotovost byla za 80 tisíc měsíčně, nová cena je 250 tisíc. Uzavřeli jsme proto s firmou rámcovou smlouvu a budeme se snažit využívat ji minimálně," uvedl starosta Petr Kunc (Hlas pro Židenice).

Dlouhodobě to ale nepovažuje za udržitelné řešení, městská část zvažuje, že si část služeb zajistí sama prostřednictvím příspěvkové organizace. „Prvním krokem bude vývoz odpadkových košů, kde ročně můžeme ušetřit až milion. K tomu ale musíme pořídit techniku a personálně posílit. Chtěli bychom přibrat až čtyři nové zaměstnance," dodal Kunc.

Zimní údržba cest a chodníků v městské části Komín letos podražila o 200 procent. „Zaplatíme několik milionů korun, takže uvažujeme o tom, že bychom si alespoň část údržby zajišťovali sami. Tuhle zimu to ale nestihneme. Vstupní náklady na pořízení techniky a zajištění prostorů jsou vysoké, také budeme muset sehnat více lidí, a to je těžké," řekla starostka Milada Blatná (Zelená pro Komín). Dodala, že s ohledem na klimatické změny je také stále náročnější a nákladnější péče o zeleň.

V Brně-jih dodavatele služeb nyní vybírají. Se zdražením počítají, pokud by ale bylo neúnosné, rovněž by začali pracovat na vlastním zajištění. „Za zimní údržbu platíme odhadem kolem 2,5 milionu korun a slyšel jsem, že navýšení cen může být i desetinásobné. Když nevysoutěžíme nového dodavatele, tak nám stávající firma udělá zimní údržbu na objednávku a na jaro už bychom připravili vlastní organizaci," řekl starosta David Grund (ODS).

Výrazné zdražení zimní údržby zaznamenali také v Jundrově, kde se do výběrového řízení přihlásila jedna firma. Starostka Ivana Fajnorová (Zelená pro Náš Jundrov) uvedla, že městská část ale s ohledem na velikost nepředpokládá, že by si údržbu zajišťovala sama. Musela by si totiž nejprve pořídit techniku a najít vhodné prostory, což by se nevyplatilo. V příštím roce ale radnice chce upravit podmínky tak, aby se o zakázku ucházelo více firem a mohli vybírat z různých cenových nabídek.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, zima, údržba, počasí, peníze, úklid, starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se diví, že zdražuje zimní úklid. Odpadky si raději vyvezou sami  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.