Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Muž u Brna hledal v lese poklad. Našel hrob rudoarmějců

S detektorem kovu se vydal do lesa na Brněnsku hledat amatérský lovec artefaktů. Objev, na který v zemi narazil, ale nejspíš zaskočil i jeho. Pod vojenským ešusem z druhé světové války ležely lidské kosti. Archeologové poté zjistili, že patřily třem vojákům Rudé armády.

Zvědavé kolemjdoucí zaujala scéna jako vystřižená z televizní kriminálky, kterou spatřili v Rozdrojovicích. V lese stála dvě policejní auta a skupinka lidí v uniformách se motala okolo jámy v zemi. Ve skutečnosti policisté neohledávali místo trestného činu, ale pomáhali archeologům s novým nálezem.

K objevu pomocníky přivolal amatérský hledač kovů, jenž se svým detektorem narazil na jinak zcela obvyklou věc. V hlíně se povaloval starý ešus patřící německému vojákovi z čtyřicátých let minulého století.

„Po jeho vyzvednutí ze země se ukázalo, že pod ním leží lidské kosti. Nález byl ohrožen, ale naštěstí velmi správně ohlášen, což vyvolalo nutnost rychlého záchranného výzkumu,“ uvedl Jiří Kala z Ústavu archeologické památkové péče Brno.

Vědci proto ihned informovali obecní úřad, jenž pozemek vlastí, a dali se do práce. Navzdory očekávanému hrobu členů německého Wehrmachtu v mělké díře spočívaly pozůstatky tří mužů, jejichž výzbroj a výstroj náležela do řad Rudé armády. „Je však poměrně zvláštní, že Sověti, kteří své padlé po válce dosti pečlivě a systematicky exhumovali, nechali tento polní hrob nepovšimnut. Jakoby o něm snad ani nevěděli,“ doplnil.

Kosterní zbytky i artefakty si odborníci vzali k dalšímu výzkumu a časem se podle nich snad dočkají důstojného odpočinku. Pyrotechnici odvezli puškové střelivo a vyloučili přítomnost jiného většího nebezpečí.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ústav archeologické památkové péče Brno

Štítky Brněnsko, Rozdrojovice, archeologové, vědci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

To se má teda čím opravdu chlubit - to je poklad, jak ve filmu POKLAD NA STŘÍBRNÉM JEZEŘE.

Středa, 1. listopadu 2023, 21:08Odpovědět

Muž u Brna hledal v lese poklad. Našel hrob rudoarmějců  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.