Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stojíme za Izraelem, podpořily desítky lidí v Brně židovský stát

Stejně jako v Paříži, Berlíně či dalších evropských městech, i v jihomoravské metropoli lidé ukázali podporu Izraelcům. Desítky zájemců se sešly na Dominikánském náměstí, kde napadené zemi vyjádřily solidaritu a vymezily se proti vražedným útokům teroristického hnutí Hamás. Na setkání zazněla kromě projevů pořadatelů a účastníků také izraelská hymna.

I v Brně se po vzoru dalších světových metropoli spojili lidé, kteří podporují Izrael. V centru města se jich potkalo několik desítek před Novou radnicí, kde uctili památku obětí, jež v uplynulých dnech na Blízkém východě položily své životy. Lidé drželi minutu ticha a poslechli si také státní hymnu Izraele a další židovské písně. 

Na podiu vystoupil univerzitní profesor Ivan Rektor, jenž společně s Pavlem Iványi akci uspořádal. „Nikdo z nás to nečekal. Nyní víme, že to, co se bude dít dál, nebude jednoduché a bude to nebezpečné,“ uvedl Rektor. Jeho slova potvrdil také předseda Židovské obce Brno Jáchym Kanarek, který útoky přirovnal ke středověkým pogromům a holokaustu. 

„Odehrává se i určitá mediální válka. Čteme výzvy k soucitu s oběťmi na obou stranách, což je jistě správné a nelze proti tomu nic namítat. Chybí v nich však také výzva k potrestání vrahů a k okamžitému osvobození lidí, kteří jimi byli uneseni do pásma Gazy. To se však nemůže stát v přítomnosti teroru a Hamásu,“ sdělil Kanarek.

Piety se zúčastnila také brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS), starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS), evangelický kněz Ondřej Macek a divadelní režisér Adam Steinbauer.

Brněnská univerzita povolala psychology. Pomáhají studentům z Izraele

Přes šedesát izraelských studentů Masarykovy univerzity (MUNI) sleduje vypjatou situaci na Blízkém východě z jihomoravské metropole. Po teroristických útocích na jihu země zažívají nejistotu, bojí se o své rodiny, očekávají povolávací rozkazy,...

Vlna solidarity Brnem zahýbala už minulý týden. Vedení některých městských částí v čele s magistrátem vyvěsilo na budovách úřadů vlajky židovského státu. Kromě Nové radnice tak prapory vlají například i v Židenicích nebo na Brně-střed.

Brno má na radnici tři vlajky. Po české a ukrajinské přibyl prapor Izraele

Na městských úřadech v Brně vyvěsili izraelské vlajky. Radnice městských částí v čele s magistrátem chtějí gestem ukázat solidaritu s židovským státem, který je od minulého týdne ve válečném stavu. Samosprávy už v minulosti umístily na budovy...

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, pieta, shromáždění, Izrael, válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Jasně vrazi islamištičtí - CO TO JE ZA NÁBOŽENSTVÍ S RUKAMA OD KRVE??? Pořádně je rozprášit a NIČIT!!! Koberce do šmelcu - VÍC TAKOVÝCH DOBRÝCH PROTESTŮ PROTI VRAHŮM!!!

Středa, 18. října 2023, 09:09Odpovědět

Zdeněk Šmerda

Dobře dělají. Proti barbarským islamistickým zabijákům se musí postavit celá civilizace a a demokratický svět. Být na straně Izraele, který nese největší tíži záchrany civilizovaného světa. Česko může být hrdé, že jde příkladem. Obhajovat ty barbary je cesta do pekel, jak ukázal tkz. "Islámský stát".

Úterý, 17. října 2023, 13:38Odpovědět

Libor Burian

Přitom to začalo tak nevinně. Udání a ukřižování Ježíše, osvobození vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, z té vraždy človeka si udělali koryto, kšeft, turistickou atrakci s prodejem suvenýrů, pirátství, drancování zemí a vybíjení původních obyvatel, otrokářství, rezervace, kolonie(mužik s pseudonymem marx narozen v německu živený Engelsem žil v Londýně), gulagy(SSSR si mafie vytvořila posláním mužíka s pseudonymem lenin ze západního exilu)koncentráky(Hitler je jméno matky Hiedler, otec se jmenoval Schickelgrubr), nucené práce na uranu, oběšení vedení vlastní KSČ, měnová loupež 1:50, r 68, rozvrat v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Vietnam, Jugoslávie, Afgánistán, viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati.atd jak píšu v diskusích.

Úterý, 17. října 2023, 14:27Odpovědět

Libor Burian

Všichni lidé se musí spojit, více píšu ve vláknech diskusí. Světu vládne vražedná nenasytná otrokářská zbrojařská válečnická lupičská zlodějská lichvářská mafie pomocí válečnickych trpaslíků, kudlanek, trubců, převlečených soudruhů soukmenovců, tunelářů, odkláněčů, komediantů, lhářů, podvodníků, falešných bendostudentů falešných práv a danuschškol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, loutky, bílí koně kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám.Naši zaměstnanci nejlépe pomohou řešením našich problémů. Viz na drbně generál Hynek Blaško Trampoty EU, článek První výročí vzniku války na Ukrajině, na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati, na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní, na yt projev Alice Wedel Afd Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, Minúta pravdy Milana Uhríka, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, na Inovace Republiky generál Petr Pelz o návratu do minulého století, na bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/

Úterý, 17. října 2023, 12:31Odpovědět

Stojíme za Izraelem, podpořily desítky lidí v Brně židovský stát  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.