Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Podlahu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Brně ničí dřevomorka. Bez zásahu by sežrala i zeď

Nosné trámy části podlahy kostela Nanebevzetí Panny Marie v centru Brna napadla dřevomorka. Dělníci dřevokaznou houbu objevili při opravě kostelních lavic, která letos pokračuje třetím rokem. Římskokatolická duchovní správa získala na opravu napadené části kostela téměř půlmilionovou dotaci od města.

Na svém posledním jednání ji schválili zastupitelé. Podle superiora a rektora kostela Josefa Stuchlého hned poté začaly práce na likvidaci škůdce. Napadené trámy byly v havarijním stavu. „Byl potřeba urgentní zásah, aby se dřevomorka dál nešířila. Sežrala by i zeď. Zasažená je asi jedna čtvrtina půdorysu kostela, rošt a dvě lavice, které s ním tvoří jeden konstrukční celek," sdělil Stuchlý. Místo lavic jsou nyní pro návštěvníky kostela připravené židle.

Jezuitský kostel lavice postupně opravuje třetím rokem. Letos kromě těch napadených restauruje také soubor čtyř předních lavic vpravo. V současnosti je hotovo asi dva a půl segmentu lavic. Kdy práce zcela skončí, se podle něj odvíjí od toho, jak se kostelu podaří získat další peníze. Sám na opravu pro letošek vynaloží kolem 350 tisíc korun.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Go To Brno

Štítky Brno, kostel, stavba, dřevomorka, město, památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podlahu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Brně ničí dřevomorka. Bez zásahu by sežrala i zeď  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.