Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Soud v Brně zastavil stíhání tří lidí v kauze úniku informací z policejních spisů. Je mezi nimi i Švachula

Krajský soud v Brně v kauze úniku informací z policejních spisů zastavil stíhání tří lidí včetně bývalého místostarosty části Brno-střed za ANO Jiřího Švachuly a podnikatele Samana El-Talabaniho, a to pro neúčelnost. Švachula i El-Talabani byli dosud nepravomocně potrestáni v korupční kauze Stoka, která se týkala manipulace s veřejnými zakázkami. Švachulovi soud uložil devět a půl roku vězení, vinu popřel, El-Talabanimu šest let vězení.

Podle deníku Právo, který na rozhodnutí soudu dnes upozornil, byly uložené vysoké tresty vězení důvodem, proč soud stíhání zastavil. Hrozící trest v kauze úniků byl totiž marginální vedle toho, který už si oba odpykávají. „Možnost zastavit trestní stíhání pro neúčelnost byla ve hře ještě před podáním obžaloby, ale nakonec tak rozhodl až soud," řekl Právu zdroj obeznámený s případem.

Mluvčí soudu Klára Belkovová zastavení stíhání v případě obou potvrdila, doplnila, že soud také zastavil stíhání Radima Čagánka. Obžalobě v kauze čelilo 28 lidí, vinu vesměs popřeli. Nyní je jich 25. Hlavní líčení začalo letos v lednu, mezi obžalovanými bylo například osm tehdejších policistů, jeden bývalý příslušník Celní správy a jeden z Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Švachula vinu popřel. „Necítím se být vinen, jednání, které je mi kladeno za vinu, jsem se nedopustil," uvedl tehdy Švachula. V kauze čelil obvinění, že u El-Talabaniho poptával neveřejné informace kromě jiných na někdejšího šéfa investičního odboru Brna-střed Petra Liškutina. Švachula uvedl, že u El-Talabaniho žádné informace nepožadoval. El-Talabani mu ale jednou podle něj vnutil informace na jednoho muže, aniž je Švachula chtěl, navíc už podle něj tyto informace byly známé z médií. Uvedl, že neměl důvod po El-Talabanim něco chtít.

Hlavní líčení u soudu pokračovalo i v březnu a dubnu, následně v září a začátkem října. Nejbližší termíny hlavního líčení jsou nyní nařízené na 17. a 18. října, další tři jsou na přelomu října a listopadu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, Krajský soud, soud, Jiří Švachula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Brně zastavil stíhání tří lidí v kauze úniku informací z policejních spisů. Je mezi nimi i Švachula  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.