Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na jižní Moravě je stále méně prasat. Chov se nám nevyplácí, tvrdí zemědělci

Tempo poklesu počtu chovaných prasat na jižní Moravě ani letos v prvním pololetí nezpomalilo. V chovech jich bylo lehce přes sto tisíc, což je v meziročním srovnání o více než 11 tisíc méně. Ještě o dva roky dříve jich bylo 130 tisíc, vyplývá z dat, která zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Zemědělci dlouhodobě mluví o tom, že se jim nevyplatí prasata chovat, protože se realizační ceny většinou pohybují na hranici rentability či pod ní. Stavy skotu v minulých letech většinou mírně rostly, k letošnímu 30. červnu však poklesly o 1713 na něco přes 64 tisíc.

S poklesem chovu prasat souvisí i nižší množství odchovaných jatečných prasat. V tunách živé hmotnosti jich bylo necelých 11 tisíc, o rok dříve téměř o 2 tisíce tun více. Průměrná hmotnost poraženého prasete se pohybovala okolo 117 kilogramů. Sestupný trend stále nižší výroby vepřového se však netýká celé České republiky. Zhruba od roku 2018 se celková výroba vepřového v zemi pohybuje podle dat ČSÚ okolo 110 tisíc až 115.000 tun za první pololetí. Chovy se tak koncentrují do větších a efektivněji fungujících farem.

Chovy skotu na jižní Moravě na rozdíl od prasat prosperují dobře a především produkce mléka bývá pro zemědělce v posledních letech zisková, i když výkupní ceny mléka kolísají. Již několik let se však nedostaly pod náklady. Proti loňskému prvnímu pololetí výroba mléka vzrostla o 3,9 milionu litrů mléka na téměř 107 milionů litrů, proti roku 2019 jde o nárůst o 15 milionů. Krávy denně nadojily v průměru 27 litrů, téměř o tři litry více než v roce 2019. K větší efektivitě přispívají investice do nových technologií ustájení, které umožňují lepší péči o zvířata.

Výroba jatečného skotu se v prvním pololetí propadla mírně. Na jatkách skončilo 8 283 kusů, což odpovídá hmotnosti 4 606 tun, proti loňsku o 81 tun méně. Průměrná jateční váha skotu se pohybuje okolo 615 tun.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Hávová

Štítky Jihomoravský, Zemědělství, Chov, Prasata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Nečas

Tak to je dobře, také jsem si vychoval prase, které mě obralo o 1 500 000,- Kč. Je to Milan Lučan na Kaštanové 62 a nějak se ....

Neděle, 20. srpna 2023, 21:13Odpovědět

Ladislav Harvánek

Průměrná jateční váha skotu se pohybuje okolo 615 tun? Nemá být kilogramů?

Neděle, 20. srpna 2023, 07:36Odpovědět

Diskutér T.

Na jednom statku žila prasečí maminka s jejími třemi syny. Jeden byl pracovitý a mamince pomáhal, ale zbylí dva byli líní a nikdy neudělali žádnou práci pořádně.

Když prasátka vyrostla, poslala je maminka do světa, aby si tam postavila vlastní domečky a naučila se hospodařit. Prasátka se s maminkou rozloučila a s vyhlídkou na parádní dobrodružství se vesele vydala do světa.

Nejprve se toulala po loukách a mezi poli a hrála si a dováděla. A tak přešlo jaro i léto a začal podzim. Sluníčko se schovalo za mraky a začala být zima. Proto se prasátka rozhodla, že si postaví domečky.

Sobota, 19. srpna 2023, 11:25Odpovědět

Diskutér T.

VÁŽENÍ - MYSLÍM, ŽE JE PRASAT VŠUDE DOST, KDYŽ SI PŘEČTETE PÁR ČLÁNKŮ Z KRIMI ZPRÁV, TAK MI DÁTE ZA PRAVDU. HEZKEJ DEN.

Sobota, 19. srpna 2023, 11:25Odpovědět

Ladislav Harvánek

Tak teď už je mi hasné, pro koho Drbna vychází.

Neděle, 20. srpna 2023, 07:38Odpovědět

Na jižní Moravě je stále méně prasat. Chov se nám nevyplácí, tvrdí zemědělci  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.