Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Maďarská firma skoupila obchodní řetězce Pramen. Transakci prověřují v Brně

Maďarská investiční skupina Oriens, která loni koupila firmu Flosman provozující řetězec obchodů s potravinami Flop, kupuje v Česku další potravinářský řetězec Pramen CZ. Na svých stránkách o tom informoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který transakci posuzuje. Maďarská skupina kupuje Pramen prostřednictvím firmy Flosman.

„K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblasti maloobchodního prodeje zboží denní potřeby," uvedl úřad na webu. „V rámci transakce má Flosman získat 100procentní podíl v síti maloobchodních prodejen Pramen CZ,“ potvrdil Hospodářským novinám plánované spojení firem Miloň Miller, jednatel holdingu Rosa Market, pod který spadá Pramen. Výši transakce a další podmínky odmítl komentovat

Společnost Flosman, která provozuje síť potravinových prodejen Flop i velkoobchod, měla v roce 2022 čistý obrat 2,78 miliardy korun. Meziročně byl vyšší o 123 milionů. Zatímco v roce 2021 vykázala čistý zisk 77 milionů korun, v roce 2022 skončila 11,8 milionu korun ve ztrátě. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin. Síť prodejen Flop provozuje společnost v jižních, západních a středních Čechách, na Vysočině a jižní Moravě. Loni měla firma 723 zaměstnanců. Firma, kterou založili manželé Pavel a Marcela Flosmanovi v roce 1999, patří do FF Holdingu, sídlí v Táboře. Obchody Flop mají průměrně 250 metrů čtverečních prodejní plochy, spádová oblast je většinou kolem 3000 obyvatel.

Skupina Oriens vlastní pět společností s konsolidovanými tržbami 200 milionů eur (asi pět miliard Kč). Zaměstnává 1700 lidí, na trhu působí 15 let. V ČR ovládá také firmu Moravia Containers, která vyrábí modulární stavby a kontejnery.

Síť prodejen Pramen CZ má podle svých internetových stránek téměř 40 poboček a podle poslední dostupné výroční zprávy ve Sbírce listin z roku 2020 skončilo její hospodaření 3,8 milionu ve ztrátě, o rok dříve vykázala čistý zisk jeden milion korun.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pramec.cz/Facebook

Štítky ÚHOS, Brno, Investice, Transakce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

co je vlastně v ČR české?????

Neděle, 4. června 2023, 09:50Odpovědět

Maďarská firma skoupila obchodní řetězce Pramen. Transakci prověřují v Brně  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.