Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Lidé z jižní Moravy mají naději, že budou žít déle než v covidových letech

Očekávaná střední délka života u mužů i žen v Jihomoravském kraji vzrostla. Stalo se tak po dvou letech snižování naděje dožití vlivem vyšší úmrtnosti při pandemii koronaviru. Muž, který se v kraji narodil v roce 2022, by se mohl dožít 75,6 roku, žena 82 let, uvedl Tomáš Svozil z Českého statistického úřadu.

Předpokládaná délka dožití mužů je mezi kraji šestá nejvyšší, u žen druhá nejvyšší. Nejpříznivější údaje o naději dožití jsou v Praze, kde by se měli muži dožít více než 77 let a ženy téměř 83 let. Oblastí s nejkratší střední délkou života je Ústecký kraj. Muži by se tam měli dožít mírně přes 73 let a ženy přes 79 let. „Muž, který žije v Jihomoravském kraji a v roce 2022 dovršil 65 let, má pravděpodobně před sebou ještě nejméně 15,62 roku života, stejně stará žena žena 19,67 roku," sdělil Svozil. Z údajů statistiků také vyplývá, že pomyslná hranice mezi první a druhou polovinou života je u mužů ve věku 38 až 39 let, u žen 41 až 42 let.

Střední délka života se postupně zvyšovala až do roku 2019. Od roku 2002 do roku 2019 vzrostla na jižní Moravě u mužů o 4,02 roku a u žen o 3,43 roku. Trend zastavil nárůst úmrtnosti v důsledku pandemie. Naděje dožití mužů narozených v kraji v roce 2021 byla proti roku 2019 o 1,32 roku nižší a u žen činil rozdíl 1,23 roku.

Statistici pravidelně zpracovávají tzv. úmrtnostní tabulky, které vyjadřují intenzitu úmrtnosti dané populace. Výsledkem je ukazatel naděje dožití, tedy průměrný počet let, který pravděpodobně prožije osoba právě x-letá za předpokladu, že po celou dobu jejího dalšího života se nezmění řád vymírání zjištěný úmrtnostní tabulkou.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Jihomoravský, Kraj, Covid, Statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé jižní Moravě mají naději, že budou žít déle než v covidových letech  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.