Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno vystěhuje nájemce Muzejky, který dluží statisíce. Je to teror, tvrdí bistro

Neplacení nájmu, svévolné úpravy interiéru chráněné památky i pomluvná vyjádření. Tak popisuje Brno nestandardní chování nájemce Muzejky, který v objektu na rohu Moravského náměstí provozuje bistro. Kvůli dlouhodobým problémům město podnik vystěhuje. Gattamelata tvrdí, že jde o teror.

Prostory v historické budově Berglova paláce si firma pronajala v roce 2015. Vidina navrácení slávy legendární Muzejce se ale pro Brno začala rychle rozplývat. Podle vyjádření magistrátu měl nájemce od počátku problémy s platební morálkou. Nyní dluží přes 800 tisíc korun. 

Nájem bývalého bufetu, restaurace a prostor sloužících jako zázemí byl uzavřený ve třech smlouvách na dobu neurčitou. „Nedočkali jsme se naplnění účelu, s jakým byla nájemní smlouva uzavřena – tedy zprovoznění restaurace. A to i přesto, že prostory byly zkolaudované už před více než třemi lety, v prosinci 2019,“ vysvětlila výpověď z nájmu náměstkyně pro oblast správy majetku Karin Podivinská (ANO). 

Bistro s řemeslnou pekárnou, které láká zákazníky na pochutiny z grilu i dezerty, si o rozhodnutí myslí své. Tvrdí, že výpověď přišla bez udání důvodu a osočilo magistrát z teroru. „Bylo to neskutečně těžkých osm let v okovech despotického a arogantního chování vedení města Brna a Odboru správy majetku, ale nyní už nejde pokračovat jinak než u soudu, kde věříme, že vyjde konečně pravda najevo," uvedli provozovatelé na Facebooku, kde se oblíbeného podniku zastaly desítky lidí. 

Dlouhodobé problémy, říká magistrát

Spory mezi pekařstvím a magistrátem trvají dlouhodobě. V roce 2019 vymaloval podnik část interiéru chráněného Berglova paláce olejovými barvami bez konzultace s památkáři. A protože výmalba zbrzdila kolaudační proces, domáhal se prominutí nájemného. Následovalo další hromadění dluhů a výpověď, kterou nakonec radní vzali zpět.

Trpělivost došla městu letos a společnost se musí vystěhovat do konce května. „Jakmile budou prostory vyklizeny, budou standardní formou nabídnuty k pronájmu dalším zájemcům," informovala za tiskové středisko magistrátu Radka Loukotová.

Podnik se brání

Firma se obhajuje tím, že využívání interiéru restaurace bránily právě problémy s majitelem objektu. Do přestavby prostor Berglova paláce investovala miliony korun. Nyní věří, že podniku, který lidé navštěvovali přes tři roky, dá ve sporu za pravdu brzký soud. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky muzejka, nájem, restaurace, magistrát města brna, gattamelata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

proč pořád píšete Brno? Nejsou to běžní občané Brna, ale radní včetně Vaňkové-pište fakta - konkrétní osoby, děkuji

Středa, 31. května 2023, 09:23Odpovědět

Brno vystěhuje nájemce Muzejky, který dluží statisíce. Je to teror, tvrdí bistro  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.