Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Stavebnictví na jihu Moravy zpomalilo, staví se méně bytů

Stavebnictví na jihu Moravy v letošním prvním čtvrtletí zpomalilo, pokračoval také pokles počtu vydaných stavebních povolení, který naznačuje vývoj oboru v dalších měsících. Zatímco počet dokončených bytových staveb v prvních třech měsících stoupl o 44,3 procenta, počet zahájených bytů se o 29,4 procenta snížil. Stavebních povolení vydaly stavební úřady v kraji v prvním čtvrtletí 1924, což je o 19,7 procenta méně než za stejné období loňského roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo brněnské pracoviště Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Počet zahájených staveb bytů se v prvním čtvrtletí snížil o 451 na 1085 bytů. Rychleji klesala výstavba rodinných domů, a to o 42,5 procenta, zahájená výstavba v bytových domech klesla o 29,3 procenta. Počet zahájených bytových staveb byl na jihu Moravy ve srovnání krajů třetí nejvyšší po Praze a Středočeském kraji, pokles zahájené výstavby zaznamenalo v prvním čtvrtletí osm krajů České republiky.

Dokončených bytů v Jihomoravském kraji v letošním prvním čtvrtletí ve srovnání s loňským rokem přibylo o 398 na 1297 bytů. Hlavní podíl na růstu mají dokončené bytové domy, jejichž výstavba meziročně vzrostla o 139,8 procenta, počet rodinných domů se zvýšil o 1,4 procenta. Meziroční nárůst počtu dokončených bytů byl na jihu Moravy nejvyšší mezi kraji, růst zaznamenaly také Zlínský a Pardubický kraj a Praha. V ostatních krajích bytová výstavba meziročně klesla.

Pokračující zpomalování stavebnictví naznačuje i klesající počet vydaných stavebních povolení. Těch stavební úřady v kraji vydaly v prvním čtvrtletí letošního roku 1924, což představuje pokles o 473 povolení. Orientační hodnota povolených staveb se zvýšila o 7,6 procenta.

Z celkového počtu stavebních povolení se 1221 týkalo stavby nebo přestavby budov, zbylá povolení pak inženýrských staveb. Mezi povoleními na stavbu budov bylo 358 na novou bytovou výstavbu, 427 povolení se týkalo dostavby nebo přestavby dříve dokončených obytných staveb.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Benáčková

Štítky ČR, byty, stavby, Jihomoravský, 1.čtvrtletí, ČSÚ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavebnictví na jihu Moravy zpomalilo, staví se méně bytů  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.