Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Policejním psům, kteří rozpoznávají pachy, postavili u Brna nové pracoviště

Služební psi, kteří pomáhají policii s pachovou identifikací pachatelů trestných činů, dostali nové pracoviště. Za třicet milionů korun vzniklo v Modřicích na Brněnsku. V příštích letech čeká přestavba také přilehlé zázemí pro jihomoravské policisty.

Se stavbou budovy pro sedm psovodů a dvanáct čtyřnohých pomocníků začalo policejní ředitelství před čtyřmi lety. Feny a dva psi pomáhají policii s rozpoznáváním pachů, které hraje při objasňování případů důležitou roli. Až na jednu border kolii je modřická policejní smečka složená z německých ovčáků. 

„V nové budově máme pro psy dvě porovnávací místnosti, kde identifikují pachové stopy. Do všech prostor vidí experti přes polopropustné zrcadlo. Na pracovišti se nachází také karanténní kotce, sklad čistých i použitých pachových konzerv a sterilizovna,“ řekl zástupce vedoucího oddělení služební kynologie Václav Vokálek.

Nejtěžší psí disciplína

Pach pachatelů sbírají policisté například ze zbraní použitých při trestných činech. Při porovnávání si pes přičichne ke stopě, kterou následně spojí se vzorkem schovaným v plechovce. Vybírá z pěti vzorků pocházejících od lidí stejného pohlaví, etnika a podobného věku. Stopu musejí identifikovat vždy dva chlupáči.


Posbírané pachy se uchovávají ve speciální textilii. V policejním skladu leží zhruba tři roky, ve zvláštních případech i pět let. „Pachová identifikace je nejtěžší disciplína speciální kynologie. Psi cvičení na hledání drog či výbušnin si jednotlivé látky vtiskávají do paměti. My musíme naše psy naučit naopak to, aby si nepamatovali, co čichali před chvílí,“ vysvětlil Vokálek, který je psovodem dvou čtyřnohých pracantů.

Změny čekají i zázemí

Nová budova za třicet milionů korun pejskům a jejich psovodům slouží čistě jako cvičiště a pracoviště. Administrativu a zázemí mají ve vedlejší budově, která ale brzy půjde k zemi. „Objevil se problém, protože Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) posunulo termín rozšíření dálnice D2 a v místě budovy má vzniknout protihluková stěna. V současné době s ŘSD jednáme o zajištění náhrady, abychom do doby rozšíření dálnice měli hotové nové zázemí,“ přiblížil ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky KŘP JMK, Jihomoravský kraj, Modřice, Brno, policie, policejní psi, kynologie, pachová identifikace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policejním psům, kteří rozpoznávají pachy, postavili u Brna nové pracoviště  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.