Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Jižní Moravu potrápil vydatný déšť. Druhého stupně dosáhla i řeka v Brně

Policie v Jihomoravském kraji včera v souvislosti s vydatným deštěm evidovala více než osmdesát nehod, všechny se obešly bez zranění. Většina z nich se stala přes den. Po 19:00 už nebyly na tísňové lince až do 20:00 hlášeny žádné nehody, situace na silnicích se uklidnila. Před dalšími lijáky varují meteorologové, a to především v západní části kraje.

Operační středisko policistů přijalo v souvislosti s vydatným deštěm do 20:00 oznámení o 82 nehodách a osm oznámení týkajících se zaplavení cest či pádů stromů. Největší nárůst těchto událostí byl podle mluvčího jihomoravských policistů Petra Valy od 07:00 do 19:00, kdy se stalo 69 nehod a sedm jiných událostí v souvislosti s počasím. Ráno se jednalo například o zaplavenou Hradeckou ulici v Brně, kde hasiči odčerpávali vytvořenou lagunu.

Vydatný liják trápí od pátečního rána jižní Moravu. Problémy hlásí zejména motoristé, kteří mají problémy v celém kraji. Kvůli počasí jezdí na mnohých místech v omezeném provozu. Nejvíce potíží hlásí řidiči z brněnské Hradecké ulice, kde se...

„Policisté doporučují, aby řidiči přizpůsobili rychlosti jízdy aktuálnímu počasí, dodržovali bezpečné rozestupy a za snížené viditelnosti aby šoféři především rozsvítili správná světla," upozornil.

V platnosti je výstraha meteorologů před vydatným deštěm, a to především v západní části kraje. Meteorologové upozorňují na možnost zvýšeného odtoku vody z krajiny a průtoku vody přes komunikace, také na sníženou viditelnost a riziko akvaplaningu. „Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst," dodali.

Vytrvalé srážky způsobily první stupně povodňové aktivity na Moravské Dyji, Jihlavě, Oslavě, Svratce, Křetínce, Želetavce, Jevíčce a Třebůvce. Výjimečně byl dosažený druhý stupeň povodňové aktivity, a to v profilu Balinka v Balinách a na Poříčí v Brně. „Hodnoty průtoku v Brně na Poříčí jsou ovlivněny probíhající stavbou a ve vazbě na to je také řízený odtok z vodní nádrže Brno, který je udržovaný na takzvané neškodné úrovni,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky ČR, nehoda, počasí, voda, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

VYDATNÝ DÉŠT: celých 5 CENTIMETRŮ! :-DDD :-DDD :-DDD :-DDD :-DDD :-DDD :-DDD :-DDD :-DDD :-DDD :-DDD :-DDD :-DDD

Úterý, 18. dubna 2023, 14:00Odpovědět

Marie Glanczová

no, když se plánuje a projektuje z okna kanceláře není se co divit ...

Neděle, 16. dubna 2023, 10:20Odpovědět

Baron Kocharovski

to jako při každém dešti budou hasiči odčerpívat kaluže?! :-OOO to asi projektant něco hrubě podcenil, že... :-(((

Sobota, 15. dubna 2023, 18:09Odpovědět

Jižní Moravu potrápil vydatný déšť. Druhého stupně dosáhla i řeka v Brně  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.