Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno povolalo do práce koně, kteří se nebojí šalin. Lidem šlechtí parky

V moravské metropoli začíná jarní úklid, jenž se tradičně neobejde bez zvířecích pomocníků. Veřejná zeleň povolala do akce koně, kteří pomocí speciální konstrukce provzdušňují půdu. Před začátkem jara se postupně postarají o většinu brněnských parků.

Se šichtou začali koníci v lužáneckém parku, kde lidé po celou středu sledovali zajímavou podívanou. Po travinách se tam proháněli dva slezští noričtí koně. Speciální konstrukcí, kterou za sebou tahali, revitalizují trávník městského parku. Podobná úprava porostu se uskutečňuje každý rok.

„Má to tři funkce. Srovnáme zem od krtinců, tráva se zbaví plísní a mechů, a hlavně se do půdy dostane kyslík, který podpoří mikrobiální činnost a zajistí celkové zdraví porostu. Dnes nás čeká práce na zhruba dvaadvaceti hektarech. Doufám, že za zhruba pět hodin bychom mohli mít hotovo,“ vysvětlil Drbně chovatel Oskar Sněhota mladší, který se v rytí střídá se svým otcem. 

Koně, stejně jako jejich majitelé, jsou příbuzní. Mladší Nanuk, který zítra oslaví osm let, je synovcem staršího Jasánka. Čtrnáctiletý strýček Jasánek už je v úpravě lužáneckého parku zběhlý, letošní jaro už je jeho třináctá sezóna. Kromě Lužánek bude letos na jaře potřeba i na dalších místech. „Každoročně děláme i Tyršův sad, Koliště nebo Špilberk,“ sdělil Sněhota, který společně s otcem pomáhá správci parku, jímž je Veřejná zeleň města Brna, s údržbou zeleně pravidelně.

Koně jako všestranní pomocníci

Nanuk a Jasánek pracují nejen při jarním úklidu. V kondici se udržují po celý rok. Koňskou sílu lidé využijí i na polích, vinohradech či v lese, kde čtyřnozí pracanti tahají dřevo. Odměnou jim bývá jetelina a šrot. Chovatel Oskar Sněhota starší si koně chválí, mají dobré vychování a nebojí se ani šalin v centru města. „Koně musí být vycepovaní. Když jsme pracovali kolem AZ Toweru, museli zvládat velký provoz a hodně hluku,“ řekl Sněhota, který se o svěřence stará odmala.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky koně, Lužánky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Bedáň

Tento speciální, nevídaný a naprosto unikátní nástroj jsou brány. Neryje se s nimi, nýbrž vláčí.

Čtvrtek, 16. března 2023, 06:16Odpovědět

Diskutér T.

Já bych věděl, koho povolat místo tech koňů, ale Ti se zase bojí ne šalin, ale PRÁCE!!!!

Středa, 15. března 2023, 13:26Odpovědět

Brno povolalo do práce koně, kteří se nebojí šalin. Lidem šlechtí parky  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.