Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V brněnské oboře uhynul vrh selátek. Děti do zvířat šťouchaly klacky

Selata divokých prasat lákají návštěvníky do brněnské obory Holedná. I když se bachyně s novorozenými selaty většinou zdržují v přístřešcích, v teplém počasí lze mláďata spatřit i volně v ohradě. Správci obory ale upozorňují, že řada lidí nerespektuje nařízení a porušuje zákazy i přes výstražné tabule na plotě. Část selat kvůli tomu uhynula.

V oboře platí celoročně zákaz krmení divočáků, a to jak dospělých, tak selat. V době, kdy jsou mláďata malá, je navíc třeba dopřát jim klid a chovat se tiše. Někteří návštěvníci to ale nedodržují. „Minulý týden se stalo, že jedna z bachyní vrhla selata poblíž plotu místo v přístřešku. V takovém případě s nimi zůstává na místě a tím spíš je třeba jim dopřát klid. Bohužel někteří návštěvníci to nedodržovali, děti dokonce do ležících selat šťouchaly klackem. Všechna selata z tohoto vrhu uhynula," uvedla mluvčí Lesů města Brna Monika Neshybová.

První selata se v oboře letos narodila na konci února. Ač se většinou selata rodí v březnu a dubnu, některé starší bachyně je mohou mít i dříve, což byl právě tento případ. Návštěvníky mezi selaty, která už nyní běhají po oboře, zaujala dvě bílá s černými tečkami.

Brňané se rozplývají nad malými prasátky. Jedno vypadá jako štěně dalmatina

Brňané se kochají čerstvě narozenými prasátky, která se rozmnožila v oboře Holedná. Divočáci se letos podle správce území, jímž jsou Lesy města Brna, činili. Narodilo se hned několik prasečích capartů. Přesný počet ale odborníci neznají, jelikož...

„Jedná se o genetickou anomálii, která je spíše velkou vzácností. Může se jednat o předka o více než jednu generaci, nebo se může jednat o albinismus. Rozhodně se nejedná o cílenou degeneraci černé zvěře. V přírodě jsou nejvíce ohroženi na životě, jelikož jsou snadnou kořistí pro predátory. Nyní je to velké zpestření pro dětské i dospělé návštěvníky obory," uvedla lesní správa na svém facebookovém profilu.

Základem chovu v Holedné je pět bachyní, které pocházejí z Hradce Králové, a místní kanec Karel. Aby se chov geneticky obměňoval, odrostlá selata si správci lesů v republice vyměňují.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky ČR, příroda, rekreace, zajímavosti, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doubravka Mikulcová

Takže, rodiče vypátrat a flastra dát takovýho, že několik let nebudou dělat nic jinýho, než splácet. Pak si ostatní rozmyslí, zda ty svoje ,,děcka,, budou vychovávat, nebo ne.

Úterý, 7. března 2023, 15:13Odpovědět

Marie Glanczová

rodiče jsou normální? ti nevychovaní parchanti ničí na co přijdou...myslím , že by stačilo klackem přes pazoury - napřed rodičům a pak jim-normální hovada

Úterý, 7. března 2023, 12:48Odpovědět

Denisa Petráčková

V první řadě by zasloužili rodiče těch dětí narvat klacek někam. Oni jsou zodpovědní za to, aby se děti nechovaly nevhodně.

Pondělí, 6. března 2023, 22:22Odpovědět

Thomyk Krasoň Svoboda

Za chování děcek jsou zodpovědní rodiče, doufám, že alespoň dostanou k náhradě škody, platební příkaz. Je to smutný a v článku se nic dalšího nepíše. Když se ví, co bylo příčinou. Řešil to někdo ve chvíli kdy se to dělo?

Pondělí, 6. března 2023, 21:06Odpovědět

Karolína Dostálová

Ty malý parchanty bych stejným způsobem potrápila .. doufám že tu karma bude brzy úřadovat

Pondělí, 6. března 2023, 20:21Odpovědět

Michal Ukropec

A kdo učí děti nenávidět přemnožená zvířata? Ekologisti! Ti jsou pro přírodu stejným přínosem jak fašisti pro Židy, nebo komunisti pro demokraty.

Pondělí, 6. března 2023, 19:38Odpovědět

Martin Novotny

Stačilo by bachyni pustit mezi "šťouchaly". Ona už by jim to vysvětlila po svém...

Pondělí, 6. března 2023, 18:09Odpovědět

Diskutér T.

„Minulý týden se stalo, že jedna z bachyní vrhla selata poblíž plotu místo v přístřešku. V takovém případě s nimi zůstává na místě a tím spíš je třeba jim dopřát klid. Bohužel někteří návštěvníci to nedodržovali, děti dokonce do ležících selat šťouchaly klackem. Všechna selata z tohoto vrhu uhynula," BANDA NEVYCHOVANEJCH PACHOLKŮ, PRO KTERÉ NIC NENÍ SVATÉ - BYLO BY DOBRÉ TAKY DO NICH ŠTˇOUCHAT KLACKY, NEJLÉPE HNED PO PORODU, ABY ZAŽILI, CO JE ŽIVOT JIŽ OD PLENEK!!!!

Pondělí, 6. března 2023, 17:53Odpovědět

V brněnské oboře uhynul vrh selátek. Děti do zvířat šťouchaly klacky  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.