Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do Brna přijely mini domky. Bydlet na malém prostoru je budoucnost, myslí si experti

Na brněnském výstavišti vypukl tradiční stavební veletrh. Jedním z hlavních lákadel akce je výstava malometrážních domků, které podle odborníků představují alternativu k rostoucím cenám nemovitostí. K vidění jsou kromě malých domů také 3D roboti pro tisk betonu.

Nedostatek nových nemovitostí, inflace a rostoucí úrokové sazby hypoték nutí lidi k uskromnění. Alternativou se stávají v poslední době modulární domky. Na prostoru se nachází kompletní základní vybavení a příliš se neliší od klasické dřevostavby.

„Potenciál modulárního domu spočívá v rychlosti, ta je pro mladší generaci velmi důležitá. Také jde o velmi levné bydlení, za metr čtvereční zaplatí lidé třeba 25-35 tisíc korun,“ řekl Drbně Petr Králík, majitel jedné z vystavujících firem.

Malometrážní dům je nízkoenergetický. Dá se například žít i v kontejneru, který ale zpravidla nemá vhodnou tepelnou izolaci. Stejně tomu je v malých domcích, které jsou určené převážně k rekreaci a lidé si je třeba staví na zahradu. 

Byty bez obýváku

Kromě samotných staveb se představuje na veletrhu i interiérový design drobných prostorů. Čtyři plně vybavené byty tam prezentuje designérka Iva Bastlová. „Největší výzvou je naplnit představy a potřeby budoucího obyvatele bytu, a to jak funkčně, tak esteticky,“ popsala Bastlová.

Zajímavostí u takto vybavených prostor může být třeba absence obývacího pokoje. „Když se zamyslíte nad současným životním stylem, v podstatě v obýváku trávíme minimum volného času. Život se odehrává především v kuchyni a třeba v jídelně u stolu,“ vysvětlila Bastlová.

Zájem o stavaře

Podle generálního ředitele brněnských veletrhů Tomáše Moravce byl letos zájem o akci tak velký, že stavební firmy kompletně zaplní pavilon P, kde se odehrává hlavní část programu. „Cílíme na odborníky i laickou veřejnost. Představíme například budoucnost stavitelství, prostřednictvím unikátních robotů pro 3D tisk betonu či prefabrikaci. Zároveň se pro návštěvníky uskuteční ojedinělá výstava modulárních domů, které je možné navštívit. Obecně ale hlavním přínosem pro příchozí je fakt, že najdou všechny informace o stavitelství na jednom místě,“ popsal ředitel veletrhu Martin Škarka

Společně se stavebním veletrhem, který se letos místo dubna netradičně odehrává začátkem března, se koná až do soboty také Festival architektury, veletrh Opa i ProDítě, který bude k vidění až do neděle. Na všechny akce se zájemci dostanou na jednu vstupenku.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky modulární dům, stavební veletrh, Brno, BVV, výstaviště, malometrážní bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kateřina Slavíčková

Pro porovnání cen by mě zajímalo,kolik by asi stála luxusní psí bouda?

Pátek, 10. března 2023, 19:45Odpovědět

Wanda Liska

Bydlet na malém prostoru není budoucnost ale spíše celkem slušný nový byznys. Nejlepší je vyvolat paniku, nefouknout ceny a potom prodávat to co "nutně potřebujeme". Nechci se mačkat v psí boudě a ve volnu courat v davech po marketech, ale chci bydlet na slušném prostoru a volný čas trávit na zahrádce.

Středa, 8. března 2023, 11:24Odpovědět

Zdeňek Starý

Pronajmeme si pididomek z čínskýho dřeva, z čínský oceli, s čínskou elektronikou, s čínskou FVE, s čínskými plasty. Bude na podvozku umístěnej na betonovým parkovišti, budeme platit nehorázný nájem, nehorázný ceny za energie, do důchodu se chodit nebude, a kdo bude chtít jíst, tak bude krást, jako už se to děje ve francii. Ale budeme mít nejekologičtější zákony na světě. Až na to, že celá EU dělá pár procent.

Neděle, 5. března 2023, 21:18Odpovědět

Diskutér T.

Budeme možná mnozí rádi za ty krabice za 1600 000, Kč, ale pozor bez daně....

Neděle, 5. března 2023, 20:47Odpovědět

Marie Glanczová

v každé krabici kamera-tak si to představují mocní (asociální psychopati)

Neděle, 5. března 2023, 11:33Odpovědět

Marryanna LP

Pěkně děkuji za takovou budoucnost - makat za pár korun a chodit se vyspat do krabice

Sobota, 4. března 2023, 22:24Odpovědět

Hans Jirak

kdy se kolem měst začnou stavět slumy jako v Brazílii?

Sobota, 4. března 2023, 13:34Odpovědět

Hans Jirak

2 mega za pozemek , 1.5 za minichatrč a bydlení nekde v perdeli kde Vám to málem nedovolí postavit.

Sobota, 4. března 2023, 13:33Odpovědět

Josef Brožek

Milan Stehno: I malé domky zdraží, když o ně bude zájem :-) a budou dražší než velké. :-)

Sobota, 4. března 2023, 12:46Odpovědět

Smazaný uživatel

Ona to hlavně bude nutnost. Bude mnoho lidí,co rod.domek finančně neutáhnou. Ale k čemu je snížení spotřeby energií,když en.společnosti (voda,plyn,el.energie) následně zdraží,protože byla menší spotřeba. A naopak zdraží,když je velká spotřeba. Šetření v Česku nedává smysl.

Sobota, 4. března 2023, 10:04Odpovědět

Do Brna přijely mini domky. Bydlet na malém prostoru je budoucnost, myslí si experti  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.