Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Developer chystá u bohunické nemocnice novou čtvrť. Hrozí dopravní kolaps, bojí se místní

Brněnská městská část Bohunice v příštích letech pořádně nabotná. Developer připravuje výstavbu stovek nových bytů pro nájemce i studenty na místě bývalého autobazaru. Místní lidé i radnice se ale obávají, že chystaná zástavba ještě více zkomplikuje dopravní situaci.

Poblíž nové podzemní tramvajové zastávky Západní brána vyroste rozsáhlá bytová zástavba, která podle tvůrců pomůže s bytovou krizí v Brně. Stovky nových bytů poslouží až tisícům lidí. Dělníci začnou s výstavbou nové čtvrti, jež vyjde na 4,5 miliardy korun, příští rok. Práce potrvají minimálně čtyři roky. 

„Jedná se o náš dosud největší rezidenční, respektive multifunkční projekt. Je koncipován jako mnohem víc než pouze nový prostor pro bydlení. Chceme lidem zároveň nabídnout také nové pracovní příležitosti a možnosti k aktivnímu trávení volného času,“ řekl o projektu Tomáš Vavřík, zakladatel Domoplanu.

Kromě klasických bytů nabídne i byty přizpůsobené pro studenty. Ceny bytových jednotek v lokalitě se budou pohybovat okolo 95-105 tisíc korun za metr čtvereční. Počítá se také se stavbou kaváren, obchodů i polikliniky, která zabere několik pater v nejvyšší dvacetipatrové budově. „Vzhledem k blízkosti univerzitního kampusu zamýšlíme vytvořit prostor o výměře tisíc metrů čtverečních, kde by byla klinika s vybranou specializací pro absolventy blízké lékařské fakulty, kteří začínají s praxí,“ uvedl Josef Molnár, šéf projektu.

Hrozí dopravní Jihlavské

Se záměrem developera nepanuje v Bohunicích. Podle místních chystané stavební dílo ještě více zhorší situaci v Jihlavské ulici, která pravidelně čelí velkému náporu motoristů. Ti cestou například jezdí na hřbitov, supermarketu, univerzitního kampusu nebo bohunické fakultní nemocnice. V místech se tak pravidelně tvoří kolony nejen ve špičce. 

„Z výstavby radost nemáme. Obrovský nárůst bytů v lokalitě zkomplikuje dopravu a přetíží už tak přetížené komunikace, především ulici Jihlavskou. Navíc nás brzy čeká oprava D1, tudíž ten nápor bude ještě větší," řekl Drbně starosta městské části Bohunice Antonín Crha (KDU-ČSL).

Developerská společnost ale obavy místních nesdílí. Situaci by mohlo pomoci, že nájemníci budou mít vše potřebné ve čtvrti, a navíc mají blízko zastávku šaliny. 

Developeři chtějí stavět i jinde

Kromě projektu Západní brána se v okolí připravuje i další rozsáhlý investorský projekt, který plánuje využít areál bývalé zahradnické školy v bohunické ulici Lány. Dá se tedy počítat s tím, že i zdejší obyvatelé dopravu po čtvrti zkomplikují. I tam totiž vyrostou nové bytové a studentské domy.  Podnikatelé se ale brání, že k podobnému scénáři nedojde. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Domoplan

Štítky výstavba, Brno, západní brána, Bohunice, Starý Lískovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roland von Wagen

Nová čtvrť?! Od kdy jsou dva baráky s ulicí doplněnou o značku B 11 novou čtvrtí? Když už tak nový blok, ale čtvrť na úrovni městské části určitě ne. Navíc to budou na dnešní dobu dost podprůměrné stavby. Vždyť podobně vysoké budovy stavěl Baťa na začátku 20. století.

Středa, 22. února 2023, 10:40Odpovědět

Marie Glanczová

devolopeři nenažraný neví kde už vzít peníze???

Středa, 22. února 2023, 08:49Odpovědět

Developer chystá u bohunické nemocnice novou čtvrť. Hrozí dopravní kolaps, bojí se místní  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.