Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zemřela jihomoravská gymnastka Ďurovičová. Byla nejstarší českou olympijskou medailistkou

V 95 letech zemřela nejstarší česká olympijská medailistka Marie Ďurovičová. Rodačka z Lulče na Vyškovsku byla v roce 1948 v Londýně pod dívčím jménem Kovářová členkou vítězného gymnastického družstva. O jejím úmrtí informoval Český olympijský výbor na svém webu. Ďurovičová zemřela 4. ledna.

Před prvními poválečnými hrami v Londýně tehdy jednadvacetiletá sokolka z Lulče prošla náročnými vyřazovacími boji a dostala se mezi devět nominovaných. V olympijské soutěži, která se protáhla až do půlnoci, se československé gymnastky dlouho těsně držely druhé za Maďarkami. Bezchybný výkon v závěrečné společné skladbě s kužely je vynesl na stupeň nejvyšší. Radost z olympijského zlata ale gymnastkám zkalilo úmrtí jedné z členek družstva Elišky Misákové na dětskou obrnu přímo v britské metropoli.

Se závodní gymnastikou Ďurovičová krátce po hrách stejně jako některé další členky zlatého družstva záhy skončila, protože komunistický režim zakázal činnost Sokola. „To bylo kruté, ale nedalo se nic dělat. My jsme si na to zvykly a kašlaly na ně taky. My jsme byly sokolky a v Sokole nás měli rádi, protože jsme udělaly pro Sokol velké dílo," řekla k tomu předloni Ďurovičová v rozhovoru, který vznikl pro speciál podcastu Četkast k připravované venkovní fotografické výstavě ČTK Olympijské okamžiky.

V nové sjednocené socialistické tělovýchově se už Ďurovičová angažovat nechtěla. Vrcholový sport vyměnila za rodinné a pracovní povinnosti. U sportu ale zůstala po celý život rekreačně, a to obdivuhodně dlouho. Ještě po osmdesátce lyžovala v Alpách a hrála tenis. Penzi trávila v Praze 9 v Hloubětíně, na Moravu se ale občas vracela. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Paměť národa, Jan Holík

Štítky olympiáda, sportovní gymnastika, Ďurovičová, úmrtí, nejstarší, zlato

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela jihomoravská gymnastka Ďurovičová. Byla nejstarší českou olympijskou medailistkou  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.