Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brňané zaútočili na sochu Jošta. Strhli mu ukrajinskou vlajku

, aktualizováno 13. června 2022, 10:00

Ukrajinský státní symbol vyvěšený na soše Jošta v centru Brna je pro některé kolemjdoucí trnem v oku. Když se žluto-modrá barva na uměleckém díle objevila na podporu napadené zemi, skupina vlastenců se ji nejdřív pokusila přelepit českou trikolórou. Nyní dvojice mužů strhla vlajku ze štítu úplně.

Brněnští strážníci řešili spor kvůli ukrajinské vlajce na jezdecké soše na Moravském náměstí. Při pravidelné kontrole si hlídka všimla dvou padesátníků, kteří se rozhodli žluto-modrý státní symbol odstranit pryč. Kopí známého brněnského díla navíc muži ozdobili českou trikolórou.

Jeden z nich vyšplhal po žebříku nahoru a podle pokynů druhé přítomné osoby vlajku stahoval dolů, což se mu nakonec také podařilo,“ uvedl pro Drbnu mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Poté co hlídka dvojici oslovila, zjistila, že jsou na strženém potahu poškozená stahovací oka a guma. Konečnou škodu ale zatím podle Ghanema nelze říct. „Čekáme na vyjádření, zdali nedošlo k poškození i na samotném uměleckém kousku. Ve večerních hodinách, kdy k incidentu došlo, to nikdo ze správců nebyl schopný potvrdit,“ dodal. Případ strážníci předali do správního řízení.

Dubnová nostalgie

Podobnou situaci řešila městská policie v Brně už před dvěma měsíci. Parta, která se ale tehdy rozhodla proti symbolické podpoře Ukrajiny zakročit, byla mírnější a českou vlajku na tu žluto-modrou jenom nalepila. Jeden z iniciátorů čin tehdy odůvodnil tím, že Brno patří České republice a Jošt byl Čech, nikoliv Ukrajinec. 

Sochu moravského markraběte Jošta, která se nachází na brněnském Moravském náměstí, nově zdobí česká vlajka. Státní symbol se objevil na panovníkově štítu, který je od počátku války na Ukrajině ve žluto-modrých barvách na podporu napadeného státu.

„Nelíbí se nám, že po celém Brně vlají především ukrajinské vlajky a lidé poškozují dokonce i památky na úkor dění na Ukrajině, například přestříkání památníku Rudoarmějce srdcem v barvách Ukrajiny,“ sdělil a zároveň uvedl, že součásný konflikt na Ukrajině odsuzuje. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, MP Brno, Ukrajina, strážníci, Jošt, socha, vlajka, Moravské náměstí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Zubik

Lidi kdy už se probudi, ten česky lev a národ zase bude hrdy na svou krásnou zemi .Nebo opravdu jsou z Vás jen tupé ovce které nemají svůj názor a jen přikyvuji tem vlastizrádcům co sedí ve vládě? Strhnete ten žlutomodrý hadr z té sochy. Nikde na světe si nenechají na svých památkách dávat cizí vlajky. Když jsou tady některi tak zabedněni a pořád jim to nedochází víte ze si Fialova vláda vzala několika miliardovou půjčku na podporu obnovy Ukrajiny? Že to budou splácet ne jenom mi všichni ale i naše děti a vnuci? Myslím si že už toho je dost ,ti co sedí v Brně na radnici by si měli uvědomit ze žiji v České republice a především by měli hájit naši zem a naše lidi a když pomáhat jiným tak ano, je to v pořádku, ale né na úkor vlastních občanu.

Pátek, 15. července 2022, 06:25Odpovědět

Jan Procházka

"Mají pravdu předsedo, von ten Jošt vpravdu nebyl ukrajinec!"

Pondělí, 27. června 2022, 19:46Odpovědět

Diskutér T.

CO MOŽNÁ NEVÍTE.....V minulosti byl známým komikem, celebritou a hrdinou populárního televizního seriálu, ve kterém hrál…prezidenta. Volodymyr Zelenskij pochází z rodiny ukrajinských Židů, vystudoval práva na Národní ekonomické univerzitě v Kyjevě. V roce 2003 založil vlastní kabaretní skupinu Kvartal 95, která se postupem času proměnila v produkční společnost vytvářející filmy, seriály a zábavné pořady na Ukrajině a v Rusku.

Jméno známé ze showbyznysu, nečekaně částečně na vlně televizní obliby, se na politické scéně objevilo v roce 2019. Když byl Zelensky zvolen prezidentem, měl prý podporu místních oligarchů, i když mezi ně původně nepatřil. Naopak – politik od začátku avizoval, že se bude zabývat korupcí a vlivem bohatých na záležitosti státu. Mezitím se v roce 2021 objevily zprávy související se skandálem Pandora Papers a oči světa se obrátily k bohatství slavných politiků. Včetně prezidenta Ukrajiny. Jak uvedl Onet: „Za poslední tři roky se Zelenskij stal v očích mnoha lidí, kterým slíbil bojovat – vlivným politikem s mnoha kontroverzními vazbami.

Text pokračuje pod videem:

Viz také: Prezident Ukrajiny: už máme válku na všech frontách

Přečtěte si také v BUSINESS INSIDER

Prezidentský plat je pouze částí Zelenského příjmu

Zelenského první prezidentská platba podle údajů zveřejněných Rzeczpospolitou činila 12 000 PLN. 727 hřiven hrubého (ekvivalent 1 780 PLN hrubého – red.). Kolik dnes stojí pozůstalost Volodymyra Zelenského? Najít aktuální a úplné informace na toto téma není snadné, ale na stránkách ukrajinských tiskových agentur a médií jsou k dispozici údaje z účetních výkazů před rokem. Ukazují, že ukrajinský prezident není v žádném případě žádný ubožák, ale ani půlměsíc, přestože příjmy má s manželkou z mnoha zdrojů. Mezi nimi je Zelenského plat státního úředníka jen kapkou v moři.

Podle údajů Ukrajinské nezávislé informační agentury to v roce 2021 řekl Volodymyr Zelenskyj příjmy z předchozího roku ve výši 22,7 milionů UAH (více než 3 miliony PLN). Tato částka zahrnovala mj. plat prezidenta 336 000 hřiven za rok, příjem z pronájmu nemovitostí (společně s manželem) ve výši 2,4 milionu UAH, dále 4,6 milionu UAH na licenčních poplatcích (asi 600 tisíc PLN) a 13,4 milionu UAH (asi 1,76 milionu PLN) PLN) z prodeje domu a pozemku.

Viz také: Kolik vydělává prezident Ruska a jaká neoficiální aktiva vlastní

Nemovitosti na Krymu a v Itálii

Přitom plat manželky prezidenta Oleny Zelenské ve společnosti Kvartal 95 zabývající se mj. výroba zábavných pořadů pro televizi a pořádání koncertů činila 952,9 tis. hřivny (asi 133 000 PLN). Za pronájem nemovitostí navíc získala 2,443 milionu UAH, více než 203 tisíc. hřivny v rámci investice do cenných papírů plus připojištění a licenční poplatky.

Z prohlášení o vlastnictví ukrajinského prezidenta z loňského roku také vyplývá, že manželé Zelenskijovi vlastní spoustu nemovitostí vč. několik apartmánů v Kyjevě, vila v Jaltě – letovisko u Černého moře, ubytování v Británii a nemovitost v Itálii v hodnotě více než 88 milionů UAH. Hlava státu uvedla jako místo pobytu bydliště v Koncha-Zaspa poblíž Kyjeva.

Zhruba před rokem měla rodina na bankovních účtech 4,7 milionu hřiven, tedy více než 125 000 zlotých. dolarů a více než 10 tis. eur, mají také dluhopisy v hodnotě více než 5 milionů hřiven. Na ty „drobnosti“ v podobě drahých hodinek a šperků s diamanty.

Podle Unian.info je Zelenskiy také držitelem řady patentů na designy a vynálezy, stejně jako práv na ochranné známky, což se také promítá do dodatečných příjmů.

Prezident Ukrajiny v Pandora Papers

Podle mezinárodní novinářské pátrání Pandora Papers, která vyšetřovala činnost bohatých v daňových rájích, má rodina Volodymyra Zelenského zisky také od společností registrovaných na Britských Panenských ostrovech, Kypru a Belize. Do roku 2012 tam musel současný prezident Ukrajiny zaregistrovat minimálně deset společností. Jak jsme psali na podzim loňského roku, když Zelenskij vyhrál volby v roce 2019, předal společnosti svému současnému poradci Serhiji Szefirovi. Jeho rodina má ale stále přístup k penězům od firem registrovaných v daňových rájích.

Čtvrtek, 16. června 2022, 07:05Odpovědět

Markét Bulantová

Nechápu co se tu kdo nad tím pobuřuje! Měli to udělat už dávno! Ty vlajky tu budou beztak ještě dlouho a je jich tu víc jak českých... Vyvěste si ty ukrajinské u sebe doma, když Vám to tak vadí,ale abyste se spojili a řešili problémy ČR to nééé...

Úterý, 14. června 2022, 20:33Odpovědět

Tomas Jedno

Kde vidíte útok? :D Ta žluto-modrá šaškárna tam nemá absolutně co dělat. Ať si strčí tu jejich vlajku na auto nebo omotá kolem krku. :D

Úterý, 14. června 2022, 10:41Odpovědět

Jan Procházka

Jestli dostanou pokutu, jsem ochoten přispět na její zaplacení.

Pondělí, 13. června 2022, 19:58Odpovědět

Dalibor Vykoupil

"Zaútočili" a "strhli mu". Prosím vás pěkně, co to je za štvavý článek ala Der Stürmer? Jak zaútočili? Viděla někdy autorka útok? A Joštovi, jenž byl lucemburský šlechtic, moravský markrabě a římský císař, nikdo nemohl strhnout ukrajinskou vlajku. Za něj Ukrajina nebyla a sotva by někdy její vlajku, i kdyby byla, nesl. Může nésti vlajku lucemburskou, moravskou či říšskoněmeckou. Pokud mu odmontujete hlavu a přidáte hlavu Bandery, pak i vlajku ukrajinskou. Ale pak už to nebude Jošt.

Pondělí, 13. června 2022, 16:40Odpovědět

Roman Vach

Konečně udělal někdo něco pořádnýho! Nikde v Evropě to nemá obdoby ( Maďarsko, Polsko, Rakousko, Německo atd) tak proč by jsme tady měli mít UKr vlajky? Ptám se Ukrajincofilů.. když jste tak solidární, tak proč jste si nevěšeli tady vlajky třeba Jugoslávie když je bombardovali Američané? Nebo třeba Iráku, Sirie? To se vám nehodilo co, protože západ vám řekl že " oni jsou ti zlí " že? Tak jak nám tady lžou, říkají jak Rusko krachuje a prohrává a přitom je opak pravdou! Evropa a hlavně ČR to prohrála na plné čáře ten konflikt! Teď to vše nehorázně zaplatíme a ještě nam u toho budou vlát UKr vlajky a chtějí aby šli i ti co dostaly azyl k volbám! Tak to už je fakt Ukrajinizace České republiky! Fialo, ty zrádče!

Pondělí, 13. června 2022, 15:02Odpovědět

Emanuel Novotný

Co si to ty šmejdi dovoluji tam dávat ten zlutomodry hadr. A ta městská je úplně vylizana. Okamžitě měla tu hadru sundat. Nejsme na Ukrajině. Tam ať si ten hnus vyvesuji, ale tady ne.

Pondělí, 13. června 2022, 10:14Odpovědět

Tomáš Svoboda

Naprosto souhlasím. Ukrajinská vlajka nemá na " Joštovi" co dělat! Pokud by tam nějaká měla být, tak standarta Moravského markraběte nebo Moravská vlajka.

Pondělí, 13. června 2022, 08:51Odpovědět

Etienne Leroux

Všichni víme, že na Ukrajině je válka. Ale všeho s mírou. Tady jsme prostě v České republice a jaksi nemusí na každém rohu viset vlajka cizího státu. Tím méně na historických památkách nebo uměleckých dílech.

Pondělí, 13. června 2022, 04:12Odpovědět

Julia Szabo

Jako Pražák tleskám Brňákům! Ještě mají zdravý rozum. Před tím jsme vyvěšovali vlajky se srpem a kladivem, potom s hvězdami a teď ty ukrajinské. U nás v Praze se říká, že ČR se přejmenuje na ČUR (jako Česko-Ukrajinská republika) a hádejte, jak se bude říkat jejím občanům - Čur...i :-) Konec hlášení z Prahy :-)

Neděle, 12. června 2022, 22:01Odpovědět

Radek Tatak

Kdyz se dva perou treti se smeje to o co se USA dlouho snazilo se jim povedlo!!!

Neděle, 12. června 2022, 20:37Odpovědět

Tomáš Matoušek

Žlutomodrý hadr nacistickeho bordelu patří na smeťák.

Neděle, 12. června 2022, 20:08Odpovědět

Mira Glőckner

Tady se zas vedou čechistánský bláboly! Co je na Joštovi českého? Kdyby markrabě moravský žil, ten by vám za to vyčinil, že by vám bylo všechno malý! Co se vlajky týče, tak jeho kopí má právo nosit jen našu moravskou zemskou standartu se zlatočervenou orlicí. Ostatní mají svoje místo někde jinde!

Neděle, 12. června 2022, 16:30Odpovědět

IVAN FILIPEC

Podařilo se mi najít komentář toho Brožka, mám Brožky příbuzné, ale toho de-enta naštěstí né. Každý normálni člověk ví, že se vede válka západu proti Rusku přez Ukrajinu, už od roku 2014, začalo to bombardováním Dombasu, zákazem Ruského jazyka a další. Víme že etnických rusů jsou minimálně 2/3 a1/3 asi snad Ukrajinců. Ti by chtěli mít více území, než jim má patřit, chtěli zautočit v březnu na Krym a Rus je předběhl.Kdyby se chtěli Ukrajinci dohodnout, tak nemuseli mít tolik škod a tolik mrtvých, vždyť oni začli válčit první, tak co si stěžujou. Ukrajinské vlajky tady nemají co dělat, to jen naše vypatlaná vláda je podporuje a naši zem zatáhla do válk.y

Neděle, 12. června 2022, 14:34Odpovědět

Terka Kratochvílová

Zautocili? ???? Nevim, proc by na ceske sose mela vlat vlajka ciziho statu..

Neděle, 12. června 2022, 13:59Odpovědět

IVAN FILIPEC

Jsme v ČR a né na Ukrajině, proč by tady měly vlát Ukrajinské vlajky. Naše vláda se stará o Ukrajinu, běženci jsou z oblasti Užhorodu a dalších za západní hranice se Slovenskem, Polskem, z oblasti bojů je jich tady tak max. 5 %. Ukrajinců je asi tak 2 pětiny z obyvatel Ukrajiny, zbytek jsou etničtí Rusové. Rusů je rozhodně více, ale tam menšina utlačuje většinu.Zakázali tisknout Ruské knihy, od r. 2014 vedou válku proti vlastnim občanům- etnickým Rusům, teď se diví, kdo seje vítr , sklízí bouří. Jejich prezident se nechce domluvit, měli by ho postavit před soud. Ukrajinská armáda nebráni města, ona se brání ve městě a umírají civilisté.

Neděle, 12. června 2022, 13:55Odpovědět

Vlasta Pesek

Josef Brozek Jdete se lecit,clovece.Snad to neni nakazlive.Ikdyz takova hloupost se jen tak nevidi.

Neděle, 12. června 2022, 13:39Odpovědět

Michal Pokorný

Přesně tak Marceli.

Neděle, 12. června 2022, 13:16Odpovědět

Brňané zaútočili na sochu Jošta. Strhli mu ukrajinskou vlajku  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.