Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jižní Moravě lidé hlasují o nejlépe opravenou památku

Ve speciální kategorii Cena veřejnosti mohou lidé ode dneška do konce března hlasovat pro nejlépe opravenou památku Jihomoravského kraje. Soutěž popatnácté vyhlásil krajští radní, majitelé památek mohli stavby i stavbičky, které loni prošly rekonstrukcí, do soutěže hlásit do 4. února. O začátku hlasování informoval kraj. 

Na internetových stránkách soutěže mohou lidé vybrat jednu z 22 nominovaných staveb a poslat z jednoho telefonního čísla jednu SMS zprávu s hlasem. „Ocenění a 60 tisíc korun získá památka, které zašle veřejnost prostřednictvím SMS zpráv nejvíce hlasů, bez ohledu na to, do jaké soutěžní kategorie je zařazená," uvedla mluvčí kraje Alena Knotková.

Vítěze v ostatních kategoriích, tedy velké stavby, drobné stavby a dílo výtvarného umění, doporučí k ocenění odborná komise. Mezi nominovanými stavbami je letos například budova Českého rozhlasu Brno, tedy bývalá Česká banka Union v Beethovenově ulici v Brně, takzvaná stará škola areálu kláštera v Louce ve Znojmě nebo zámecká oranžerie v Habrovanech. Z drobnějších děl jsou v seznamu nominovaných například boží muka v Hustopečích nebo poklona se sochou sv. Jana Nepomuckého v Pustiměři a z děl výtvarných pak obnovené stropní malby v zámku v Moravském Krumlově, Madona s Ježíškem z Ratíškovic nebo rumpál se šlapacím kolem na boskovickém hradě.

S vítězstvím v každé kategorii se pojí finanční odměna pro majitele opravené památky. Vyhlášení výsledků je naplánované na květen až červen letošního roku.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Znojmo

Štítky Jmk, Památky, Oprava, Cena, Jihomoravský kraj, soutěž, Ludwig van Beethoven, Jan Nepomucký, Brno, Český rozhlas Brno, Znojmo, Louka, Habrovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě lidé hlasují o nejlépe opravenou památku  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.