Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jižní Moravě chybí dvě stovky policistů, lákat do služby má i policejní šalina

Brno se může pochlubit novou raritou. Jako v prvním městě v republice jeho ulicemi jezdí policejní šalina. Dopravní prostředek v barvách bezpečnostního sboru má nejen zvýšit nápaditost brněnské MHD, ale především upozornit na chybějící policisty v kraji, kterých schází zhruba 200.

Šalina v barvách jihomoravské policie poprvé vyjela do ulic moravské metropole dnes. Lidé se jí svezou na tramvajových linkách 1 a 12 po celý letošní rok. Nově oblečený dopravní prostředek má poukázat na to, že v kraji chybí zhruba 200 policistů, respektive takových pracovních míst je možné obsadit. Navíc může být ještě hůř, pokud nedojde ke generační obměně.

Dochází k tomu, že bude nutná velká generační obměna. Řada policistů nastoupila v devadesátých letech, kdy byl masivní nábor. Nyní po třiceti letech služby ale zvažují konec služebního poměru,“ sdělil Drbně ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil.

Ostře sledovaná vyhláška

Podle Tržila nejčastěji chybí lidé na základních útvarech. Místa tak jsou třeba na pořádkovém, cizineckém či dopravním oddělení. S napětím sleduje jihomorvaská policie také to, jak dopadne připravovaná vládní vyhláška o povinném očkování členů bezpečnostních sborů. Pokud se zákonodárci shodnou na tom, že povinnosti naočkovat se nevyhnou ani policisté, očekává se, že prořídnou řady i krajského policejního sboru. 

V současné době máme jediný avizovaný případ, který chce kvůli povinnému očkování skončit. Dělali jsme si předběžný průzkum, z nějž vyšlo, že se to může týkat desítek lidí. Netroufám si ale odhadovat, jaký dopad to skutečně bude mít. Všichni čekáme, jak to celé dopadne,“ dodal Tržil. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky policie, Brno, JMK, Covid, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě chybí dvě stovky policistů, lákat do služby má i policejní šalina  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.