Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně se rozloučí se zemřelým biskupem Petrem Esterkou

Minulý týden zemřel ve Spojených státech amerických ve věku pětaosmdesáti let emeritní pomocný biskup brněnský Petr Esterka. Zesnulý bude pohřben v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku, rozloučení s biskupem dlouhodobě působícím v USA se uskuteční také na brněnském Petrově.

Brňané se budou moci rozloučit s nedávno zesnulým emeritním pomocným biskupem brněnským a titulárním biskupem čefalenským Petrem Esterkou, který zemřel v úterý 10. srpna 2021 odpoledne v Kalifornii. „V pátek 20. srpna 2021 se s ním naposled rozloučí společenství českých krajanů v USA, o které řadu let jako kněz a později jako biskup pečoval v rámci České katolické misie. V 19.30 hodin bude možné přenos sledovat živě," uvedlo dnes na své facebookové stránce Biskupství brněnské.

Po vyřízení nutných formalit, které jsou potřebné k převozu ostatků emeritního biskupa, se s Esterkou oficiálně rozloučí také Češi. A to na brněnském Petrově a v Esterkově rodných Dolních Bojanovicích, kde bude uložen na místním hřbitově.

Esterka se narodil 14. listopadu 1935 na Hodonínsku. Kvůli své víře a politickým přesvědčením emigroval roku 1957 z České republiky do Rakouska, kde několik měsíců žil v uprchlickém táboře. Vystudoval filozofii a teologii v Římě a v březnu 1963 byl vysvěcen na kněze. Po zbytek života působil Esterka ve Spojených státech amerických, během války ve Vietnamu se stal kaplanem v záloze amerického letectva.

Roku 1999 jej papež Jan Pavel II. jmenoval pomocným biskupem brněnským, biskupské svěcení přijal Esterka téhož roku v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně. Od té doby se věnoval především českým krajanům žijícím v USA.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Biskupství Brněnské, Michal Šťastný

Štítky biskup, biskupství, katolická církev, Petr Esterka, Brno, USA, okres Hodonín, Dolní Bojanovice, Petrov, Kalifornie, Jan Pavel II., válka ve Vietnamu, Jan Pavel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se rozloučí se zemřelým biskupem Petrem Esterkou  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.