Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Blansko touží po největších šachových figurkách

Zámecký park v Blansku bude od čtvrtka hostit nevšední výstavu, kterou ocení zejména milovníci královské hry. Nadšenci přímo před zraky veřejnosti vyrobí obří šachové figurky, které budou největší ve městě. Zapojit se můžou také příchozí. Na programu je ukázka práce se dřevem a motorovou pilou.

Umělecké ateliéry budou pro zájemce připraveny na nádvoří zámeckého parku. „V sochařské dílně pro dospělé vytvoříme ve čtvrtek a pátek dřevěné šachové figury různých velikostí. Lidé si při tvorbě zhruba metr až metr a půl velkých soch osvojí základy práce se dřevem pod vedením výtvarníka Libora Bartoše a zkusí proniknout do tajů kovářského řemesla,“ řekla Petra Žerníčková z uměleckého centra Art-tep, které výstavu připravuje. Umělci připravili také víkendový program pro děti, které vytvoří v dílnách pod širým nebem půlmetrové figurky.

Výstavu šachových figurek, která je součástí expozice Šachových příběhů, navštíví zájemci do 13. června. „I po skončení výstavy budou k dispozici zvukové reportáže a podcasty. Mezi podcasty jsou rozhovory se zajímavými šachovými osobnostmi, například nejlepším českým šachistou Davidem Navarou, nebo blanenským velmistrem šachu Radkem Kalodem,“ sdělila ředitelka blanenského muzea Pavlína Komínková.

Dřevo se vrátí

Do zámeckého parku se díky výstavě symbolicky vrátí dřevo, které tady vyrostlo. Část dřevin věnovalo na akci město, protože loni muselo z tamějšího areálu několik nemocných stromů nechat pokácet. Z dřevin se vyrobily stolky s posezením, které se umístí v blanenských ulicích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Blansko, šachy, výstava, participativní rozpočet, zámecký park, dřevo, David Navara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blansko touží po největších šachových figurkách  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.