Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Petrov má na Velikonoce plno, mše si lidé zarezervovali do hodiny

Věřící po celém světě se chystají na největší křesťanský svátek, jehož oslavu letos stejně jako loni ovlivňuje pandemická situace a vládní opatření. S přípravami začalo také Biskupství brněnské, jež vypsalo už termíny na velikonoční bohoslužby. Například katedrála sv. Petra a Pavla v Brně už má obsazené kapacity.

Bohoslužeb na Petrově se může účastnit padesát lidí. Nejinak je tomu o Velikonocích, kdy je tradičně o mše zvýšený zájem. I proto rozšířilo biskupství nabídku bohoslužeb v katedrále, kterou zájemci mohou sledovat i online na youtube kanálu chrámu.

Již koncem minulého týdne, hodinu po vypsání rezervace, byly všechny  velikonoční bohoslužby a obřady v katedrále sv. Petra a Pavla (Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota a neděle Zmrtvýchvstání Páně) zcela obsazeny. V neděli 4.4. byly dokonce stávající  tři mše rozšířeny na čtyři a všechny jsou již rezervovány,“ popsala mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová

Sledujte online

Počet návštěvníků na bohoslužbách se odvíjí od kapacitních možností chrámů. Někteří farníci proto o svátcích improvizují, aby se dostalo na více věřících. Například ve Šlapanicích na Brněnsku se velikonoční mše konají venku v zahradě. Za dodržení hygienických podmínek se jich může účastnit až sto lidí. Ostatním zájemcům, kteří se do kostela fyzicky nedostanou, radí církev, aby si zapnuli online přenos. V posledním roce jejich počet vzrostl, stejně jako se rozšířily webové rezervační systémy pro účast na mších. 

Ve Šlapanicích na Brněnsku se konají mše na zahradě kostela

Křížové cesty 

Brněnské biskupství chystá i další program pro širokou veřejnost. „Podle místních možností mohou věřící přicházet do kostelů, které budou otevřené k soukromé modlitbě. Znovu objevované jsou křížové cesty v přírodě, kde můžete společně prožít modlitbu křížové cesty spojenou s pohybem na čerstvém vzduchu v rámci vašeho okresu. Seznam křížových cest v krajině najdete na webových stránkách velikonoce.cz.,“ popsal biskupský vikář pro pastoraci a vzděláván Roman Kubín.  

Výjimky pro věřící

Kvůli velikonočním svátkům letos udělila lidem mířící na bohoslužby výjimku ze současných opatření, konkrétně ze zákazu vycházení. Za účelem návštěvy bohoslužeb je možné vycházet ve čtvrtek, pátek, sobotu a neděli až do 23.59 hodin. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Šlapanice, Michal Šťastný

Štítky Velikonoce, Brno, Náboženství, Kostely, Brněnský Petrov, biskupství, svátek, křížová cesta, Velký pátek, Zelený čtvrtek, Bílá sobota, Šlapanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petrov má na Velikonoce plno, mše si lidé zarezervovali do hodiny  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.