Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ombudsman se zastal Ukrajinky, která neměla zdravotní pojištění. Chybovali čeští úředníci

Kancelář Veřejného ochránce práv se zastala Ukrajinky, kterou pokutovala česká policie za to, že se neprokázala zdravotním pojištěním. Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková k případu sdělila, že pochybili úředníci Ministerstva vnitra, kteří cizince o povinnosti dostatečně neinformovali na webových stránkách.

Stěžovatelka z Ukrajiny se po zaplacení sankce obrátila na českého velvyslance v Kyjevě, který prostřednictvím svého úředníka odkázal na internetové stránky ministerstva. V odpovědi rovněž uvedl, že pro vstup do Česka v rámci bezvízového styku není potřeba uhradit cestovní zdravotní pojištění. Jednalo se ale o mylnou informaci, která neodpovídala platným normám. Případ se tak dostal na stůl až ombudsmanovi, který stížnosti vyhověl a vyzval ministerstvo k opravě. 

Nelze akceptovat, aby na oficiálních stránkách českých úřadů a ministerstev nebyly dostupné jasné a srozumitelné informace. Pokud je nedokáže najít úředník, lze jen těžko předpokládat, že to zvládne občan našeho či dokonce cizího státu. Důsledkem je pak i poskytování mylných informací ze strany úředníků, kteří spoléhají na informační weby ministerstev, jako se tomu stalo v tomto případě,” zdůvodnila zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková, podle níž je dobře, že chybu už vnitro opravilo. 

Ohodnoť článek

Foto Pixabay

Štítky ombudsman, Ochránce práv, Brno, Šimůnková, zdravotní pojištění, Monika Šimůnková, Ministerstvo vnitra České republiky, Ukrajina, Česko, Kyjev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ombudsman se zastal Ukrajinky, která neměla zdravotní pojištění. Chybovali čeští úředníci  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.