Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oslavanská elektrárna se bourá, podívejte se na unikátní snímky mizejícího areálu

Více než osmdesát let dodávala tepelná elektrárna v Oslavanech na Brněnsku energii pro Brno a okolí. Stavba z roku 1913, ve které pracovalo svého času takřka pět set pracovníků, ale v posledních dvaceti letech chátrá. Kdysi nejmodernější elektrárna svého druhu v Československu nacházející se v jižní častí Rosicko-oslavanské uhelné pánve se nyní bourá.

Slavná minulost

Elektrárna v Oslavanech se začala stavět v dobách Rakouska–Uherska a už tehdy patřila k nejmoděrnějším v říši. Postupně docházelo k rozšiřování a spuštění nových kotlů či generátorů. Ke kotlům se například postavily v roce 1918 dva 75metrové komíny z betonových tvárnic.

O dva roky později se průmyslová stavba stala dějištěm důležitého historického milníku. V prosinci roku 1920 došlo k tzv. Oslavanské generální stávce, kvůli čemuž byla moravská metropole a okolí několik hodin bez proudu. Stávkující dělníci hlásící se k radikální částí sociální demokracie musela zastavit až armáda, která opětovala palbu vzbouřenců a zahnala je na útěk. S ohledem na význam události pro komunistický režim se při čtyřicátem výročí od incidentu areál přejmenoval na Elektrárnu prosincové stávky. 

Roky chátrání

Soumrak nad elektrárnu začal po změně režimu v devadesátých letech. V roce 1993 se ukončil provoz a od té doby areál o rozloze bezmála 70 tisíc metrů čtverečních chátral a stal jedním z nějvětších jihomoravských brownfieldů, jak se označují upuštěné průmyslové plochy. Objekt byl pak v posledních letech pod bedlivými dohledem ostrahy a psů, kteří přebývali v tamějších kotcích.

V roce 2019 získal areál nového vlastníka, jímž se stala společnost Renami. Soukromý investor nyní začal s dlouho očekávanou demolicí staveb a revitalizací plochy. Záměrem společnosti bylo především odblokování právního stavu, který neumožňoval další využití areálu. Na nemovitostech vázlo mnoho zástav, exekucí a insolvenčních řízení.

Již v době před prodejem nemovitostí ve veřejných dražbách byl na některé budovy vydán demoliční výměr. Současně jsme věděli, že v areálu existují staré ekologické zátěže, které bude třeba odstranit. V té době jsme však neznali detailní stav budov a předpokládali jsme, že alespoň starou cihlovou hlavní budovu se nám podaří zachovat. Bohužel po detailním průzkumu a v souvislosti s nutnými pracemi uvnitř objektů na odstranění ekologických zátěží bylo rozhodnuto o demolici ve stávajícím rozsahu," uvedl ČTK jednatel společnosti Marian Michlíček.

Ekologická zátěž

Velkou výzvou je pro vlastníka rovněž odstranění ekologických škod v areálu. Tamější půda je kontaminovaná a spodní vody znečičtěny ropnými látkami. S likvidací ekologických následků provozu chce firma skončit letos v létě. Podobně jako se srovnáním budov se zemí.

Starosta Oslavan Vít Aldorf (ODS) bourání továrních hal a likvidaci starých ekologických zátěží vítá. „Vnímám to jako ukončení desetiletí trvající agonie prostoru a chátrání těchto objektů. Je pravdou, že při demolici některých zcela původních budov tak trochu krvácí srdce nad jakousi ztrátou historické krásy. Bohužel jejich stav je natolik úděsný, že stávající majitel nemá vyhnutí. Je to velký předěl v osudu našeho města, tečka za dlouhou slavnou i neslavnou minulostí,“ popsal ČTK šéf radnice.

Nový začátek

Co v chátrajícím areálu v příšítch letech vznikne, zatím není jasné. „O přesném využití jsme ještě finálně nerozhodli. Jednáme s několika potenciálními partnery, se kterými pracujeme na několika variantách využití, ať už pro lehkou výrobu či skladování nebo obchod. Věříme, že naše aktivita každopádně přinese nové využití tohoto prostoru ke spokojenosti obyvatel Oslavan a okolí,“ dodal Michlíček.

Oslavanská elektrárna

Sobota, 27. března 2021, 14:40

Oslavanská elektrárna
Oslavanská elektrárna

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Oslavany, Brownfiled, demolice, elektrárna, Československo, Brno, Brněnsko, Rakousko-Uhersko, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslavanská elektrárna se bourá, podívejte se na unikátní snímky mizejícího areálu  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.