Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Covid a zápal plic. Pacientovi ze Sokolova pomohli lékaři ve Znojmě

Předposlední únorový týden se pětašedesátiletému Lubošovi Protivnému začal život obracet vzhůru nohama. Cítil se špatně a nemohl pořádně dýchat. Zamířil proto do nemocnice v Sokolově, kde mu diagnostikovali zápal plic a následně onemocnění covid-19. V nemocnicích v Karlovarském kraji ale nebylo místo, a tak odjel do více než 300 kilometrů vzdáleného Znojma. Tam jej lékaři dali dohromady a od pátku je už pacient doma s rodinou i se svými dvěma jezevčíky.

Znojemská nemocnice přijala v poslední únorovou středu celkem pět pacientů z Karlovarského kraje, jenž se potýkal s nedostatkem lůžek ve zdravotnických zařízeních. Jedním z nemocných, kteří zamířili s vážným stavem na covidová lůžka jihomoravské nemocnice, byl také Luboš Protivný

O víkendu mě přepadla zimnice. Polovinu týdne jsem užíval běžné léky na horečku, ale začaly se zhoršovat dechové potíže, na které nic nezabíralo,“ vzpomíná na počátek svých zdravotních peripetií Protivný, který se poté vydal na vyšetření do nemocnice v Sokolově. Tam muž, jenž před rokem odešel do důchodu, podstoupil rentgenové vyšetření.

Jedete do Znojma

Verdikt zdravotníků ovšem nebyl vůbec příznivý. Máte zápal plic a musíte tady zůstat, slyšel od lékařů milovník psů. A bylo hůř. Po stěru se ukázalo, že pacient má onemocnění covid-19 a navíc, není pro něj v okolních nemocnicích volné místo. Zdravotníci proto Protivnému řekli, že se pojede léčit až do bezmála 350 kilometrů vzdáleného Znojma. Než stihl novinku vůbec vstřebat, byl už na cestě do města ležícího nedaleko hranic s Rakouskem. 

Na to člověk nemůže nic říct. V daném případě, pokud vám má někdo pomoci, když je vám fakt špatně, pak pojedete kamkoliv. Mám známé, se kterými jsem byl a jsem ve spojení,  a situace v Nemocnici Sokolov či Náchod nebyla vůbec dobrá, když jsem tam byl,“ odpovídá dnes již v dobré kondici na dotaz, jak reagoval na to, že pojede přes půl republiky do jiné nemocnice. Podle něj cesta utekla rychle.

Když bylo nejhůř 

Krátce po příjezdu do znojemské nemocnice jej zdravotníci okamžitě hospitalizovali na covidovou jednotku. Zdravotní stav seniora z Karlovarska se ovšem nelepšil, právě naopak. Kašel a dušnost se stupňovala. Po dvou dnech ho proto přemístili na jednotku intenzivní péče a na tamější zdravotníky nedá Protivný dopustit. 

Tam mi hodně pomohli. Holky tam byly pořád v overalech, vůbec jim to nezávidím,“ říká vděčný pacient, jehož stav se hlavně díky nasazení zdravotnických pracovníků výrazně zlepšil.  „Od pobytu na JIP se cítím opravdu dobře, mám chuť k jídlu, vždy se těším na jídlo, které všechno s ním, stále přetrvává mírná dušnost, ale po tom, čím jsem prošel to vnímám jako 'maličkost'. Péče na interním oddělení je taky velmi dobrá,“ tvrdí Protivný. 

Vítání rodiny i jezevčíků 

Po více než dvou týdnech se nakonec podařilo lékařům ze Znojma dostat pacienta znovu zpět do ztracené formy tak, že mohl včera opustit nemocnici. Pro Protivného si přijel autem jeho švagr. Návratu domů se nemohl dočkat. 

Nejvíce se domů těším na svoje prostředí, na moje blízké, kteří mě čekají včetně dvou jezevčíků, kteří se zblázní radostí. Znáte to, když je vám špatně, je vám jedno kde jste, jak se vám uleví, chcete být co nejrychleji doma, ve svém, se svými,“ zamýšlel se těsně před odjezdem domů.

Já se tam vrátím 

Pro rodáka z Karlovarského kraje se jednalo o vůbec první návštěvu Znojma. Do té doby znal krásy jihomoravské města pověstného zejména díky znamenitému vínu a chutným okurkám pouze z televizní obrazovky, v níž rád sleduje cestopisné pořady.

Když jsem tam nedávno viděl znojemské podzemí, tak jsme si doma říkali, že ho určitě musíme navštívit. Že poprvé v životě navštívím Znojmo, respektive nemocnici jsem netušil, takže budu muset přijet ještě jednou,“ těší se senior. 




 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Znojmo

Štítky Znojmo, Sokolov, Covid, nemocnice, lékař, COVID-19, Karlovarský kraj, Nemocnice Sokolov, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid a zápal plic. Pacientovi ze Sokolova pomohli lékaři ve Znojmě  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.