Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně se vybuduje na Kociánce dětský hospic

Brno se chystá výrazně proměnit oblast Kociánka, jíž bude v příštích letech dominovat areál sociálních služeb a bydlení. V rozsáhlém komplexu, kde se počítá s domovem pro seniory, zařízením s pečovatelskou službou či domem se zvláštním režimem, se chystá také stavba dětského hospice.

Proměna Kociánky, jež vyjde na bezmála miliardu korun, patří mezi strategické projekty města. V současné době si radnice nechává zpracovávat projektové dokumentace. Nejdále v celém projektu je výstavba dětského hospice Dům pro Julii, který má být unikátním svého druhu v Česku a sloužit má dětem z celé republiky. Magistrát v současné době chystá požádat o stavební povolení. Pokud stavba získá všechna potřebná úřední razítka, začne se s budováním hospice příští rok na jaře. Hotovo by mělo být do roku 2026.

Nový domov pro nemocné děti se postaví v zahradě stávajícího domova pro seniory, který již kapacitně nedostačuje. Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) jej proto město chce modernizovat, zvětšit a zároveň do místa přesunout i další projekty sociálního bydlení a služeb. 

Hospic se bude specializovat na odlehčovací a sociálně zdravotní službu či další terapeutické obory, které pomáhají usnadnit život nemocným dětem i jejich rodinám. Poskytovat mají na Kociánce také tzv. dětskou paliativní péči, jež se zaměřuje na komplexní léčbu nemocného. 

Mezi nejdůležitější argumenty k pochopení potřeby vzniku hospice patří, že paliativní péče pro děti není jen péčí v terminálním stadiu onemocnění, jako je tomu u dospělých. Naopak je to komplexní zdravotnická, terapeutická, sociální, psychoterapeutická a duchovní pomoc pro celou rodinu s dítětem s život ohrožující diagnózou, a to již od jejího prvotního vyslechnutí od lékařů. Všechno toto bude zastřešeno v Domě pro Julii,“ uvedla Radka Vernerová ředitelka Domu pro Julii, jež výstavbu připravuje. 

Předpokládané náklady na celý projekt hospice jsou 136 milionů korun. Nezisková organizace Dům pro Julii má zřízen transparentní účet se sbírkou, další finance by měly přijít z dotací od státu i Evropské unie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMB

Štítky Brno, Kociánka, Sociální služby, Hospic, Bydlení, dům, projekt, Česko, Evropská unie, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vybuduje na Kociánce dětský hospic  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.