Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Brně demonstrovali za návrat dětí do škol, Plagu nenašli

Za okamžitý návrat dětí do škol dnes v Brně-Medlánkách demonstrovaly asi dvě stovky lidí. Demonstrující přišli v průvodu s vlajkami a transparenty k bytovému domu, kde chtěli navštívit ministra školství Roberta Plagu (za ANO). Dostali se i dovnitř, Plagův byt tam ale nenašli. Na domovní nástěnce nechali vzkazy dětí, které se chtějí vrátit do škol.

Řečníci před domem kritizovali vládu a zpochybňovali nutnost opatření proti šíření koronaviru ve školství. „Požadujeme okamžitý návrat dětí do škol, a to bez podmínek,“ uvedla ve svém projevu učitelka Lenka Drbalová. „Bojujeme za normální život,“ řekl další řečník Ondřej Březina.

„Víte, že máte za souseda zločince?“ volala do oken okolních domů protestující Lenka Tarabová. Ne všichni lidé v ulici ale souzněli s názorem demonstrantů, někteří je z oken okřikovali.

Na akci dohlížela policie včetně antikonfliktního týmu, zasahovat nemusela. Doporučení, aby si nasadili roušky, ale z demonstrantů vyhověli pouze jednotlivci. Do Brna přijeli účastníci akce z různých koutů země.

Většina českých škol momentálně učí jen distančně. Otevřené jsou mateřské školy a první dva ročníky základních škol. Děti tam musí mít roušky, což demonstrující dnes také kritizovali jako nesmyslné opatření.

V Česku opět přibývá nových nákaz koronavirem, nemocnice jsou stále pod velkým tlakem, zvláště v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Šíří se také nakažlivější britská mutace.

Před čtyřmi týdny, v sobotu 16. ledna, se uskutečnil protest proti vládním opatřením a protiepidemickému systému (PES) před domem ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v Jinačovicích na Brněnsku. Sešly se tam desítky lidí s transparenty, českými nebo černými vlajkami. Podle demonstrantů opatření decimují ekonomiku, a i přesto počet nakažených stále roste. Účastníci, z nichž většina neměla nasazené roušky a nedodržovala rozestupy, označili Blatného za zločince, jehož opatření šikanují obyvatelstvo.

Na závěr dnešní akce zaznělo, že další protestní pochod by mohl zamířit k bydlišti ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, koronavirus, demonstrace, školy, vláda, Chcípl PES, Brno, Robert Plaga, ANO 2011, dům, rouška, Jan Blatný, Jan Hamáček, ČSSD, Březina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně demonstrovali za návrat dětí do škol, Plagu nenašli  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.