Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Záchranáři dostali od Brna našlapanou sanitku za čtyři miliony. Budou následovat další

Jihomoravští záchranáři od Brna dostali našlapanou sanitku s nejmodernějšími vychytávkami. Více než deset sanitek by byla potřeba vyměnit. Toto auto je prvním z pěti aut, které Brno věnuje Zdravotnické záchranné službě Jihomoravského kraje (ZZS JMK).

Některé sanitky mají najeto přes 350 tisíc kilometrů

Ve vozovém parku ZZS JMK je aktuálně sedmaosmdesát aut, která za loňský rok dohromady najezdila téměř tři miliony kilometrů. Některá z nich mají najeto i přes 350 tisíc kilometrů. Takové auto ale nebude jezdit pro Brňany. Město Brno darovalo záchranářům nové auto za podmínek, že bude využíváno právě v Brně. Budou následovat ještě další čtyři na které už má Brno připravené i peníze. 

Téměř dvě stě koní a vzduchové odpružení zadní nápravy

Nová sanitka má přesně 190 koní a automatickou převodovku. Při převozu ošetřovaní určitě ocení vzduchové odpružení zadní nápravy, které zajistí jízdu bez zbytečného drncání. „Ve srovnání s našimi ostatními sanitními vozidly vzduchové odpružení zadní nápravyúplnou novinkou. Nyní to budeme testovat v podmínkách městského provozu. Auto bude dlouhodobě sloužit na naší základě v Brně-Černovicích,“ říká technický náměstek jihomoravské záchranky Pavel Chvalina.

Vozidlo je na podvozku Merdeces-Benz Sprinter a dokáže vyvinout rychlost až 151 kilometrů za hodinu. Celková hmotnost je téměř čtyři tuny. 

Nové přístroje přímo v sanitce vyhotoví EKG a určí množství kyslíku v krvi

Mimo technických vychytávek je sanitka plně vybavená i nejmodernějším zdravotnickým vybaveném. Záchranáří si přím v sanitce dokážou poradit se zásadními zdravotními problémy. 

„Je tu tedy monitor životních funkcí s defibrilátorem. Tento přístroj měří krevní tlak, dokáže vyhotovit záznam EKG a také například vyhodnotí procentuální množství kyslíku v krvi. V sanitce má posádka k dispozici také vyprošťovací vestu, injekční dávkovač, elektrickou odsávačku, pulzní oxymetr, digitální teploměr, glukometr, přístroj pro automatickou srdeční masáž, vakuové matrace a dlahy pro znehybnění poraněných částí těla,“ vyjmenovává několik příkladů hlavní sestra jihomoravské záchranky Romana Pochylá. 

Vnitřní vybavení obstarala firma Fosan a její ředitel vyzdvihl zajímavost, že moderní přístroje propojuje 1234 metrů kabelů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto M. Schmerková

Štítky sanitka, záchranáři, Brno, Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, FOSAN s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři dostali od Brna našlapanou sanitku za čtyři miliony. Budou následovat další  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.