Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vědci našli u soutoku Moravy a Dyje nového brouka, dostal jméno kožojed moravský

Vědci objevili na starých dubech v jihomoravských lužních lesích nový druh brouka z čeledi kožojedovitých. Hnědočerný brouk s rozměry dosahujícími sotva půl centimetru dostal jméno kožojed moravský.

Vědcům z Biologického centra Akademie věd, České zemědělské univerzity v Praze a Ostravské univerzity stačili k popsání nového druhu čtyři jedinci tohoto brouka. Ty se podařilo chytit do pastí při biologickém průzkumu lokality nad soutokem Moravy a Dyje.

"Zatím víme, jak tento nový druh kožojeda vypadá. Ale příbuzné druhy žijí ve starých stromech v chodbách jiného hmyzu. A je velmi pravděpodobné, že tento brouk potřebuje mohutné, staré duby. Pouze na nich byl totiž nalezen," uvedl entomolog Jiří Háva z České zemědělské univerzity v Praze, který nový druh vědecky popsal a publikoval v aktuálním čísle odborného časopisu Folia Heyrovskyana.

Nevšední nález nejen v českém kontextu

"Je to mimořádný nález. Střední Evropa je dobře prozkoumaná a vědě neznámé druhy brouků tu objevujeme už jen vzácně," uvedl Petr Šípek z České společnosti entomologické. "Ukazuje, jak jsou jihomoravské luhy cenné a unikátní," doplnil.

První jedince nového brouka chytil tým Lukáše Čížka z biologického centra při průzkumu lokality v roce 2012. "Měli jsme tam rozmístěno 360 pastí. Do každé z nich se chytí stovky brouků, materiál se pak musí roztřídit a rozeslat specialistům," uvedl Čížek.

Vědci brouka objevili v pasti na starých dubech v oboře Soutok. V jeho přirozených úkrytech pod kůrou starých stromů se kožojeda moravského entomologům doposud najít nepodařilo.

Vzácná lokalita na jihu Moravy

Oblasti nad soutokem Moravy a Dyje se říká Moravská Amazonie, jde o největší zachovalý lužní komplex v České republice. Mimo jiné se vyznačuje i mohutnými starými duby, kterých ale podle vědců rychle ubývá.

Podle vědců mezi lety 1990 až 2009 zmizela z této lokality více než polovina starých porostů. "Území patří státu, takže by neměl být problém zajistit mu ochranu. Jenže veškeré snahy byly dosud marné. Unikátní území ohrožuje postoj státních lesů i pasivita ochrany přírody. Hrozí, že toto unikátní území zdevastujeme," dodal Čížek.

Autoři | Foto AV ČR | Zdroj ČTK

Štítky ČR, příroda, věda, brouci, Morava, Dyje, dub, Česká zemědělská univerzita v Praze, Ostravská univerzita, Biologické centrum AV ČR, Jiří Háva, Česko, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci našli u soutoku Moravy a Dyje nového brouka, dostal jméno kožojed moravský  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.